2014, Cilt 30, Sayı 1, Sayfa(lar) 030-034
Depolama süresinin devekuşu (Struthio camelus) yumurtalarında kuluçka performansı üzerine etkileri
Yusuf Ziya Ograk1, Ahmet Altinel2
1Cumhuriyet University, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Animal Breeding and Husbandry, Sivas
2Istanbul University, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Animal Breeding and Husbandry, Istanbul, Turkey
Anahtar Sözcükler: Devekuşu yumurtası, depolama süresi, kuluçka, Afrika Karası
Görüntülenme Sayısı:2311 - İndirilme Sayısı: 1603

Amaç: Çalışma, özel devekuşu işletmelerden elde edilen yumurtaların depolanma sürelerinin kuluçka performansı üzerine etkilerini belirlemek amacı ile yapılmıştır.

Gereç ve Yöntem: Mart ve Eylül ayları arasını kapsayan bir üretim sezonunda elde edilen devekuşu yumurtaları, numaralandırılıp, tartılarak yumurtlama tarihleri ve 1-15 gün arası depolanma süreleri ile birlikte kayıt edildi. 14. günde dölsüzlüğü saptanan yumurtalar kuluçkadan çıkartıldı. İnkübasyonun 38. günündeki ikinci tartımları ile ağırlık kayıpları ölçülen yumurtalar, çıkım makinesine nakledildi. Çıkımı gerçekleşen civcivler de tartılmış, kuluçkaya konan yumurtalar ve döllü yumurtalar için kulakça randımanı belirlendi.

Bulgular: Bu çalışmada ortalama kuluçka süresi 43.58 gün oldu. Depolanma süresine göre yapılan gruplar (Kısa, orta ve uzun depolama) için kuluçka süresi ortalamaları arası farklılıklar istatistikî olarak önemli (P<0.05) bulundu. İnkübasyon boyunca ortalama ağırlık kaybı %13.70 olarak gerçekleşti. Çalışma sonunda ortalama kuluçka randımanı ve çıkım gücü sırasıyla %57.90 ve %75.00 olurken, depolanma süresi grupları için ortalamalar arası farklılıklar önemli (P<0.05) bulundu.

Öneri: Yapılan bu çalışma ile depolama süresinin 10 günü aşması, çıkım gücü ve kuluçka randımanını olumsuz etkilediğini işaret etmektedir. Bu nedenle kuluçka amacıyla depolanacak devekuşu yumurtalarında 10 günlük sürenin aşılmaması tavsiye edilebilir.