2015, Cilt 31, Sayı 3, Sayfa(lar) 163-169
Broyler rasyonlarına ekzojen enzim ve organik asit ilavesi
Abdur Rahman1, Saima1, Talat Naseer Pasha1, Muhammad Akram2, Yassar Abbas2, Sami Ullah1
1Department of Animal Nutrition, University of Veterinary and Animal Sciences, Lahore, Pakistan
2Department of Poultry Production, University of Veterinary and Animal Sciences, Lahore, Pakistan
Anahtar Sözcükler: Enzim, organik asit, canlı ağırlık, yemden yararlanma oranı, broyler
Görüntülenme Sayısı:2347 - İndirilme Sayısı: 1558

Amaç: Bu araştırma düşük enerjili rasyonla beslenen broylerlerde organik asit varlığında enzim aktivitesinin etkinliğini değerlendirmek amacıyla yapıldı.

Gereç ve Yöntem: Araştırmada toplam 240 adet günlük yaşta Hubbard broyler civciv her biri 10 civciv içeren 3 alt gruptan oluşan 8 gruba ayrıldı. Buna göre deneme grupları temel rasyon A (pozitif kontrol, 2730 kcal/kg), düşük enerjili rasyon B (negatif kontrol, 2630 kcal/kg), düşük enerjili rasyon + 0.25 g/kg enzim içeren rasyon C, düşük enerjili rasyon + 0.5 mg/kg enzim içeren rasyon D, düşük enerjili rasyon + %0.5 sitrik asit içeren rasyon E, düşük enerjili rasyon + %1.5 sitrik asit içeren rasyon F, düşük enerjili rasyon + 0.25 g/kg enzim + %0.5 sitrik asit içeren rasyon G ve düşük enerjili rasyon + 0.5 g/kg enzim + %1.5 sitrik asit içeren rasyon H şeklinde oluşturuldu.

Bulgular: Araştırmada canlı ağırlığın deneme süresince D, G ve H gruplarında A'ya göre değişmezken (P>0.05), B'ye göre geliştiği (P<0.05) tespit edildi. Yem tüketiminin D ve G grupları ile A'da benzer iken (P>0.05), tüm gruplarda B'ye göre düşük olduğu (P<0.05) belirlendi. Yemden yararlanma oranının D ve H'de en iyi iken (P<0.05), metabolize olabilir enerjinin gruplarda değişiklik oluşturmadığı tespit edildi. Kan glikoz düzeyinin D, G ve H'de daha yüksek olduğu belirlendi.

Öneri: Düşük enerjili rasyonla beslenen broylerlerde enzim ilavesinin performansı geliştirirken, organik asit ilavesinin performans üzerine belirgin bir etki oluşturmadığı ifade edilebilir.