2023, Cilt 39, Sayı 2, Sayfa(lar) 068-076
Üzüm çekirdeği ekstresinin streptozotosin ile indüklenen sıçanlarda β -katenin gen ekspresyonu ve hiperglisemi üzerine etkisi
Elif Gulbahce-Mutlu1, Emine Arslan2, Hilal Arikoglu3
1KTO Karatay University, Faculty of Medicine, Department of Medical Biology, Konya, Türkiye
2Selcuk University, Faculty of Science, Department of Biology, Konya, Türkiye
3Selçuk University, Faculty of Medicine, Department of Medical Biology, Konya, Türkiye
Anahtar Sözcükler: β -katenin, tip 2 diabetes mellitus, gen ifadesi, streptozotosin, üzüm çekirdeği ekstresi
Görüntülenme Sayısı:623 - İndirilme Sayısı: 296

Amaç: Tip 2 Diabetes Mellitus, insülin direnci ve/veya insülin eksikliği veya yetersizliği durumunda yüksek kan şekeri ile karakterize metabolik bir hastalıktır. Wnt/β -katenin sinyal yolu, tüm fizyolojik süreçlerde rol oynar. Yoldaki herhangi bir kusur diyabetin gelişmesine neden olur. Bu çalışmanın amacı, deneysel Tip 2 diyabetik sıçanlarda üzüm çekirdeği ekstresinin (GSE) vücut ağırlığı, kan şekeri ve β -katenin geni ekspresyonu üzerindeki etkisini belirlemektir.

Gereç ve Yöntem: Sıçanlar Kontrol, Diyabetik Kontrol ve Tedavi grupları (100, 200, 400 mg/kg GSE) olmak üzere beş gruba ayrıldı. Diyabet ve tedavi gruplarındaki ratlara yüksek yağlı diyet ve düşük doz streptozotosin (35 mg/ kg) verildi. Deney süresince sıçanların vücut ağırlıkları haftalık olarak kaydedildi. Suda çözünen ekstraktlar dört hafta boyunca gavaj yoluyla uygulandı ve çalışmada tedavi sonunda hayvanlardan alınan karaciğer, pankreas ve kan örnekleri kullanıldı.

Bulgular: GSE tedavisinin diyabete bağlı genel kilo kaybı üzerine etkisinin minimal olduğu, 100 ve 400 mg/kg GSE dozlarının kan şekerini düşürdüğü gözlendi (p<0,05). β -katenin gen ekspresyonu sonuçlarına göre karaciğer dokusu (p>0,05) ve pankreas dokusu (p<0,05) açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu.

Öneri: Elde edilen bulgulara göre üzüm çekirdeği diyabetin tedavisinde umut verici olabilir.