2023, Cilt 39, Sayı 2, Sayfa(lar) 077-083
Doğu Kazakistan'daki atlarda Rhodococcus equi'nin sero-epidemiyolosi
Kassymov Yerken1, Ali Uslu2, Otarbayev Bauyrzhan12, Zafer Sayin2, Aslı Balevi2, Ismagulov Yerbol3, Ilgekbayeva Gulnaz D1, Aysegul Ilban2, Osman Erganis2
1Kazakh National Agrarian Research University, Veterinary Science, Department of Biological Safety, Almaty, Republic of Kazakhstan
Selcuk University, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Microbiology, Konya, Türkiye
3Veterinary Control and Supervision of the Ministry of Agriculture, Nur-Sultan, Republic of Kazakhstan
Anahtar Sözcükler: Kazakistan, Rhodococcus equi, sero-prevalans
Görüntülenme Sayısı:546 - İndirilme Sayısı: 269

Amaç: Bu çalışma Doğu Kazakistan'daki yetişkin atlarda Rhodococcus equi (R. equi) sero-prevalansını değerlendirmek için tasarlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Eylül ve Kasım 2021 tarihleri arasında doğu Kazakistan'da bulunan üç bölgede (Zhambyl, Almatı, Doğu Kazakistan) 311 attan serum toplandı ve virülent R. equi'ye karşı oluşmuş olan antikorların varlığı enzim bağıntılı immünosorbent test (ELISA) ile tespit edildi.

Bulgular: R. equi'nin doğu Kazakistan'da bulunan at popüslayonlarında ki seroprevalansı 2021 yılında %93,6 olarak bulundu. En yüksek seroprevalans Vap A oranı Zhambly Bölgesi'nde (%98,02), en düşük ise Doğu Kazakistan Bölgesi'nde (%88,89) görüldü. Bu bölgeden alınan örnekler toplam örneklerin %69,8'ini oluşturmakta olup, %3,84'ü vapA seronegatiftir. R. equi'nin Doğu Kazakistan'da endemik enfeksiyona sebep olduğu tespit edildi..

Öneri: Bu, R. equi'nin Kazakistan'da epidemiyolojisi hakkında bilgi sağlayan ilk sero survey çalışmasıdır. Serolojik bulgular klinik vakalar ve tay tavlalarında bakteri izolasyonu ile desteklenmelidir. Doğu Kazakistan'da R. equi'ye karşı koruma ve kontrol programları uygulanmalıdır.