2023, Cilt 39, Sayı 2, Sayfa(lar) 084-091
Kedilerin fibrosarkomlarında intermedier filamentler, PCNA, p53 ve MMP-9 ekspresyonlarının immunohistokimyasal olarak değerlendirilmesi
Emin Karakurt1, Ozgur Aksoy2, Enver Beytut1, Ugur Aydin2, Serpil Dag1, Ugur Yildiz2, Ayfer Yildiz1, Ayse Basak Kapcak3, Huseyin Koc4, Ada Miray Alakan2
1Kafkas University, Veterinary Faculty, Department of Pathology, Kars, Türkiye
21Kafkas University, Veterinary Faculty, Department of Surgery, Kars, Türkiye
3Kastamonu University, Veterinary Faculty, Department of Surgery, Kars, Türkiye
4Karadeniz Technical University, Maçka Vocational School Laboratory and Veterinary Health, Trabzon, Türkiye
Anahtar Sözcükler: Fibrosarkom, hücre proliferasyonu, intermedier filamentler, kedi
Görüntülenme Sayısı:620 - İndirilme Sayısı: 267

Amaç: Güncel çalışmada, kedilerin fibrosarkomlarında hücre proliferasyon indeksi, p53 tümor baskılayıcı gen durumu, tümor metastazı, invazyon kapasitesi ile hücresel orjinin ortaya konulması amacıyla Prolifere olan hücre nükleus antijeni (PCNA), Matriks Metalloproteinaz-9 (MMP-9), Vimentin, Alfa-Düz Kas Aktini (?-SMA), S-100, Desmin ve Pan- Sitokeratin (Pan-SK) gibi kanser markerları ve intermedier filamentlerin ekspresyonlarının immunohistokimyasal olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, Patoloji Anabilim Dalı'na rutin histopatolojik inceleme amacıyla getirilen 7 adet kediden alınan tümoral doku örnekleri kullanılmıştır. Histopatolojik değişikliklerin değerlendirilebilmesi amacıyla kesitlere Hematoksilen & Eozin boyaması uygulandı. İmmunohistokimyasal boyamalarda streptavidin-biotin peroksidaz kompleksi yöntemi kullanıldı.

Bulgular: 7 spontane kutanöz fibrosarkom vakasının 5'i evre I, 1'i evre II ve 1'i ise evre III olarak saptandı. Tümöral dokulardaki belirgin kollajen bantlarının varlığı Masson Trikrom boyama ile ortaya konuldu. Vimentin ve ?-SMA boyanmaları yönünden tüm vakalar pozitifti. Pan SK, S-100 ve Desmin boyanmaları yönünden tümör hücreleri negatif reaksiyon verdi. Tüm vakalar PCNA yönünden pozitifti. Sadece 2 vaka p53 pozitif boyanma gösterdi. Bu 2 vaka, ileri evrelerdi. Sadece bir fibrosarkom vakasında (Evre III) tümör tipi dev hücrelerinde intrasitoplazmik MMP-9 ekspresyonları tespit edildi.

Öneri: Sonuç olarak, çalışmada kullanılan tümör örneklem sayısı az olsa da, PCNA, p53 ve MMP-9'un kedilerin spontane fibrosarkomlarında hücre proliferasyonunun belirlenmesi, malignitenin derecelendirilmesi, tümör agresifliği ve davranışı ile prognozun saptanmasında oldukça kullanışlı markerlar olduğunu ortaya koymuştur.