2023, Cilt 39, Sayı 2, Sayfa(lar) 092-099
Küçük ruminant lentivirusu ile enfekte keçilerin farklı dokularındaki histopatolojik ve immunohistokimyasal bulguları
Ozgur Kanat1, Veysel Soydal Ataseven2, Ilke Evrim Secinti3, Veli Incecik4, Firat Dogan2
1Necmettin Erbakan University Faculty of Veterinary Medicine, Department of Pathology, Konya, Türkiye
2Department of Virology, Faculty of Veterinary Medicine, Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Türkiye,
3Department of Pathology, Faculty of Medicine, Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Türkiye
4Efendioglu Slaughterhouse, Kahramanmaras, Türkiye
Anahtar Sözcükler: Histopatoloji, immunohistokimya, keçi, küçük ruminant lentivirus
Görüntülenme Sayısı:553 - İndirilme Sayısı: 278

Amaç: Küçük ruminant lentivirus enfeksiyonu, koyun ve keçilerde patolojik ve klinik olarak mastitis, maedi, visna ve artritise neden olan bir dizi ana hedef organı aynı anda ve immunpatojenik olarak etkileyebilen kronik ve tedavi edilemez bir karaktere sahiptir. Bu çalışmanın amacı, histopatolojik ve immunohistokimyasal olarak enfekte keçilerin farklı dokularındaki lezyonları ve hücresel dağılımını ortaya koymaktır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmada, seropozitif olduğu bilinen toplam 6 adet keçi, ayrıca 1 adet abort fötus kullanıldı. Histopatolojik bulgular ve immunohistokimyasal olarak, hücresel dağılımlar tespit edildi.

Bulgular: Histopatolojik olarak bronkopnömoni ve kronik intersitisyel pnömoni, enteritis, böbreklerde proksimal ve distal tubulus epitellerinde hidropik dejenerasyon ve nekroz, hiyalin damlacıkları ve hiyalin silindirleri, dalakta konjesyon ve lenfoid hücrelerde azalma, kalpte konjesyon, hiyalin dejenerasyonu ve nekroz ile karaciğerde hidropik dejenerasyon, nekroz ve hepatitis gözlendi. İmmunohistokimyasal olarak akciğerde bronş ve bronşiyollerin epitellerinde, alveoler makrofajlarda ve lenfositlerde, dalakta lenfosit ve makrofajlarda, bağırsaklarda kript ve villus epitellerinde, lenfosit ve makrofajlarda, karaciğerde ise Kupffer hücrelerinde ve lenfositlerde pozitif boyanmalar görüldü. Aksine, böbrekler ve kalpte pozitiflik görülmedi.

Öneri: Sonuç olarak, keçi yetiştiriciliğinde önemli bir yeri bulunan küçük ruminant lentivirus enfeksiyonunda elde edilen veriler ve bu verilerin, yeni çalışmalarda ve geliştirilebilecek mücadele programlarında önem arz edeceği düşünülmektedir.