2012, Cilt 28, Sayı 1, Sayfa(lar) 010-014
Yeni Zelanda tavşanlarında sinus paranasales'in diseksiyon bulguları ve multidedektor bilgisayarlı tomografi görüntülerinin araştırılması
Sema Özkadif1, Emrullah Eken2
1Department of Biology Education, Faculty of Ahmet Keleşoğlu Education, Selcuk University, Konya, Turkey
2Department of Anatomy, Faculty of Veterinary, Medicine, Selcuk University, Konya, Turkey
Anahtar Sözcükler: Diseksiyon, bilgisayarlı tomografi, sinus paranasales, concha, tavşan
Görüntülenme Sayısı:2503 - İndirilme Sayısı: 2290

Amaç: Yeni Zelanda tavşanlarında sinus paranasales ve concha'ların anatomik özelliklerini diseksiyon ve multidedektör bilgisayarlı tomografi (MDBT) ile ortaya koymaktır.

Gereç ve Yöntem: Araştırmada her iki cinsiyetten toplam 16 yetişkin Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Sinus paranasales'in yüksek çözünürlüklü MDBT görüntüleri elde edildikten sonra hayvanlar bilinen metodlar ile ötenazi yapıldı ve paranasal sinusları diseke edildi.

Bulgular: MDBT ve diseksiyon bulguları ışığında Yeni Zelanda tavşanlarının kafatasının her bir yarımında ductus nasolacrimalis vasıtasıyla bağımsız olarak ikiye ayrılan iki bölümlü bir adet sinus maxillaris'in mevcut olduğu tespit edildi. Bu türlerde iyi gelişmiş olan concha'ların concha nasalis dorsalis, concha nasalis media, concha nasalis ventralis ve endoturbinalia'dan oluştuğu görüldü. Sinus frontalis, sinus sphenoidalis ve sinus ethmoidalis'in şekillenmediği saptandı. Diseksiyon ve MDBT görüntülerinden elde edilen verilerin birbirini desteklediği belirlendi.

Öneri: Bilinen metodların yanında görüntüleme yöntemi de kullanan bu çalışmanın sinus paranasales ile ilgili gelecek çalışmalara katkı sağlayabileceği ve anatomi eğitimine modern bir açılım sağlayabileceği düşünülmektedir.