2011, Cilt 27, Sayı 3, Sayfa(lar) 183-189
Yerli Türk kazlarında besi performansı ve büyüme üzerine tüy rengi, cinsiyet ve besi süresinin etkisi
Mustafa Saatçi1, Cavit Arslan2, Yücel Ünal3, Muammer Tilki4, Ali Rıza Aksoy4
1Department of Animal Science, Faculty of Veterinary Medicine, MehmetAkif ErsoyUniversity, Burdur, Turkey
2Department ofAnimal Nutrition, Faculty of Veterinary Medicine, Kafkas University, Kars, Turkey
3Department of Biology, Faculty of Arts and Sciences, Ağrı İbrahim Çeçen University, Ağrı, Turkey
4Department of Animal Science, Faculty of Veterinary Medicine, Kafkas University, Kars, Turkey
Anahtar Sözcükler: Besi performansı, besi süresi, tüy rengi, cinsiyet, yerli kaz
Görüntülenme Sayısı:2979 - İndirilme Sayısı: 2259

Amaç: Çalışma entansif şartlarda yetiştirilen yerli Türk kazlarında besi performansı üzerine; besi süresi, cinsiyet ve tüy renginin etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmada toplam 145 adet kaz civcivi kullanılmıştır. Kazlar her bir besi süresi içinde (10 ve 12 hafta) tüy rengine göre 4 gruba bölündü. Kazlar, kanat numarası takılarak haftalık olarak tartıldı.

Bulgular: Çalışma sonunda besi grupları arasında (10 ve 12 hafta) canlı ağırlık bakımından herhangi bir istatistik fark bulunmamıştır (p>0.05). Hem tüy rengi hem de cinsiyet ise 5. haftadan itibaren çalışma bitimine kadar canlı ağırlık üzerinde etkili olmuştur (p<0.05). En yüksek canlı ağırlık kazancı sarı tüy rengine sahip kazlarda, en düşük canlı ağırlık kazancı ise alaca kazlarda belirlenmiştir. Hocam buraya, Çalışma ile entansif şartlarda yetiştirilen yerli kazlar için ilave bilgiler sağlanmış olup, sarı tüy rengine sahip kazların diğer kazlardan daha fazla canlı ağırlık kazandığı tespit edilmiştir.

Öneri: Elde edilen sonuçlar entansif şartlarda yetiştirilen yerli kazların besisinin, canlı ağırlık artışındaki düşme ve yem tüketimindeki artıştan dolayı 9-10 haftalıkyaştan sonra uygun olmayacağı sonucuna varılmıştır.