1994, Cilt 10, Sayı 1-2, Sayfa(lar) 090-095
RETİKÜLOPERİTONİTİS TRAUMATİKALI SIĞIRLARIN TEŞHİS VE PROGNOZUNDA KAN PROTEİNLERİ VE GLUTARALDEHİT TESTİNİN ÖNEMİ
Mahmut Ok1,Veysi Aslan2
1Yrd. Doç. Dr. S.Ü. Veteriner Fakültesi İç Haslalıkları Anabilim dalı, Konya
2Prof. Dr. S.Ü. Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim dalı, Konya
Anahtar Sözcükler: RPT, Kan proteinler, Glutaraldehit test
Görüntülenme Sayısı:2606 - İndirilme Sayısı: 2555

Bu çalışma, retiküloperitonitıs t ran mal ika (RPT) olgularının teşhis ve prognozunda kan proteinlerinin önemini ortaya koymak ve glutaraldehit testi ile hastalığın teşhisine pratik bir yaklaşım getirmek amacıyla yapıldı.

Araştırmada 20 sağlıklı, 15 akut ve 20 kronik RPT'li olmak üzere toplam 55 sığır kullanıldı. Bütün hayvanların klinik (glutaraldehit test, ağrı deneyleri, rektal palpasyon, feroskop taraması, vücut ısısı, solunum ve nabız sayısı) ve laboratuvar (serum total protein, albumin, globulin, plazma fibrinojen, total lökosit and PCV) muayeneleri yapıldı.

Sağlıklılar ile akut RPT'li vakalar arasında; fibrinojen ve albumin konsantrasyonları ve lökosit sayısında çok önemli (p< 0.01), kronik RPT'li olgularda ise albumin konsantrasyonunda çok önemli (p< 0.01), fibrinojen konsantrasyonunda ve A/G oranında önemli (p< 0.05) farklılık gözlendi. RPT'lilerde, glutaraldehit testi 1-5 dakika içerisinde pozitif sonuç verdi. RPT'li sığırların 11'inde si-rürjikal, 14'ünde medikal tedavi uygulanırken, perikarditis traumatikalı 10 hayvan ise kesime sevk edildi.

Sonuç olarak, RPT'li hayvanlarda kan proteinlerinin ölçülmesiyle hastalığın teşhisi ve dönemi hakkında önemli ipuçları elde edinilebileceği kanısına varıldı. Aynı zamanda, GA test uygulaması ile de, yangının şiddeti hakkında fikirler edinilebileceği düşüncesine varıldı.