1992, Cilt 8, Sayı 1, Sayfa(lar) 003-008
KONYA BÖLGESİNDE SIĞIR TOPALUKLARINA NEDEN OLAN AYAK HASTALIKLARI ÜZERİNDE RADYOLOJİiK VE HiSTOPATOLOJiK İNCELEMELER
Nuri Yavru1, Yılmaz Koç2, Ertuğrul Elma2, Hüdaverdi Erer3, Kadircan Özkan4, Celal İzci4, Zuhal Kaya5
1Doç. Dr. S. Ü. Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı, Konya
2Yrd. Doç. Dr. S.Ü. Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı, Konya
3Doç. Dr. S.Ü. Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı, Konya
4Doç. Dr. S.U. Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı, Konya
5Araş. Gör. S.U. Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı, Konya
Görüntülenme Sayısı:2028 - İndirilme Sayısı: 2052

Çalışma Konyu 'nezbahasına topallık nedeniyle kesime getirilen hayvanların hijıgi ayak hastalığı nedeniyle elden çıkarıldığını ortaya koymak ve bundan sonraki çalışmaları buna göre yönlerdirmek amacıyla yapıldı.

Araştırma materyalini değişik yaş, cins ve ırkta 73 sığıra ait hastalıklı 100 adet ayak oluşturdu. Çalışmada Konya bölgesinde önemli bir yetiştirme sorunu olan ayak hastalıklarında klinik muayeneler postmortem olarak gerçekleştirilen radyolojik, klinik ve histopatoiojik muayenelerle birleştirilerek doğru teşhis şansları araştırıldı.

Lezyonların %93'ünün arka, % 7'sinin ön ayaklarda loka-iize olduğu saptandı. Kontrol edilen ayakların %84'ünde tırnak bozukluğu vardı. Klinik, radyolojik ve histopatoiojik muayeneler sonucu teşhis edilen hastalıkların, % 32'sini keiiokoriitis asep-tika, % 15'ini ostitis-periostitis %12'sini erosio unguiae, % 11'inipodartroz, %8'ini keiiokoriitis septika, % 6'sını podartritis, % '4'ünü Rusterholz ülseri (chelio-coriitis solearis circumscripta purulenta et necroticans), %3'ünü dermatitis interdigitalise, %3'ünü fissura unguiae, %2'sini limaks, %1'ini tendovaginitis purulenta, %1'ini ayak ekleminde ankiloz, %1'ini 3. falanksta frakturve %1'ini3. falanksta kemik tuberkulozu oluşturdu.

Sonuç olarak hastalıklı hayvanların %84'ünde tırnak bozukluğu görülmesi ayak hastalıklarında tırnak bakımının önemini bir kez daha ortaya koydu.