1992, Cilt 8, Sayı 1, Sayfa(lar) 009-013
ANKARA KEÇİLERİNİN RUMEN VE KAN METABOLİTLERİ ÜZERİNDE FOSFORUN ETKİSİ
Mehmet Kocabatmaz1, Mursayettin Eksen2, Zafer Durgun2
1Prof. Dr., S. Ü. Veteriner Fakültesi Fizyoloji ABD, Konya
2Yrd. Doç. Dr., S. Ü. Veteriner Fakültesi Fizyoloji ABD, Konya
Görüntülenme Sayısı:2098 - İndirilme Sayısı: 1283

Bu araştırmada, sürekli rumen kanülü yerleştirilmiş 3 yaşlarında 3 Ankara keçisi kullanıldı. Keçiler % 40 kuru yonca ve % 60 peletlenmiş şeker pancarı posası ile beslendi. Birinci hayvan kontrol hayvanı olarak kullanıldı, ikinci ve üçüncü hayvana rumen kanülü aracılığıyla hergün sırasıyla; 1 ve 2.4 g fosfor infüzyonu yapıldı.

Rumen içeriği ve kan örnekleri yemleme öncesi ve yemlemeden 3 ve6 saat sonra olmak üzere birer hafta arayla alındı.

Bütün hayvanlarda rumen içeriği pH değerleri yemleme öncesi en yüksek, yemlemeden 6 saat sonra genellikle en düşük bulundu.

Her örnekleme zamanında fosfor infüzyonu yapılan ikinci ve üçüncü hayvanlarda protozoon sayıları ile Isotricha intestinaiis, Isotricha prostoma ve Dasytricha ruminantium'un yüzde dağılımlarının birinci hayvanınkinden daha yüksek olduğu, Entodinium minimum ve Entodinum caudatum'un yüzde dağılımlarının ise birinci hayvanınkinden daha düşük olduğu görüldü.

Diğer taraftan, her örnekleme zamanında rumen içeriği amonyak azotu değerlerinin ikinci hayvanda en yüksek, aynı değerlerin birinci hayvanda ise en düşük olduğu belirlendi.

Birinci hayvanda yemleme öncesi en yüksek olan kan üre azotunun yemlemeden sonra giderek azaldığı, aynı değerlerin ikinci hayvanda yemleme öncesi en düşük olduğu, diğer örnekleme zamanlarında ise arttığı görüldü. Toplam protein değerleri tüm hayvanlar için genelde aynıydı.

Tüm hayvanlarda yemleme öncesi düşük olan glikoz değerlerinin yemlemeden sonra giderek arttığı, üçüncü hayvanda kan serumu glikoz değerlerinin diğer iki hayvandan daha yüksek olduğu görüldü. Fosfat infüzyonu sonucunda, her örnekleme zamanında ikinci ve üçüncü hayvanın kan serumu inorganik fosfor düzeylerinin birinci hayvandan dah'a yüksek olduğu bulundu.