1992, Cilt 8, Sayı 1, Sayfa(lar) 073-076
SAĞLIKLI KÖPEKLERDE ROMPUN - KETALAR İLE ROMPUN- NEMBUTAL ANESTEZİSİ VE BU ANESTEZİKLERLE YAPILAN OPERASYONLARIN KAN GLUKOZ DEĞERLERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI
Celal İzci1, Ali Muhtar Tiftik2, Yılmaz Koç3, Mustafa Arıcan4
1Doç. Dr., S. Ü. Veteriner Fakültesi Cerrahi Anablllm Dalı, Konya
2Yrd. Doç. Dr., S.Ü. Veteriner Fakültesi Biyokimya BilimDalı, Konya
3Yrd. Doç. Dr, S.Ü. Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı, Konya
4Arş. Gör. S.U. Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı, Konya
Görüntülenme Sayısı:2158 - İndirilme Sayısı: 1103

Bu çalışmada, karnivorlarda yaygın olarak kullanılan rompun-ketalar ve rompun- nembutal ile sağlanan anest-tezinin ve uygulanan operasyonların kan glukoz değerleri özerine etkileri araştırıldı.

Çalışma, her biri 5 köpekten oluşan iki grup halinde yapıldı. Araştırma iki aşamada gerçekleştirildi. Birinci aşamada, birinci gruptaki hayvanlar rompun-ketalar, ikinci grupteki hayvanlar ise rompun-nembutal ile anestezi edildi. İkinci aşamada aynı hayvanlar aynı ilaç kombinasyonları ile anestezi edildikten sonra deneysel laparatomi uygulandı. Her iki aşamada butun hayvanlardan anesteziden önce ve sonraki 30., 60., 90., ve 120. dakikalarda her defasında 1-2 ml kan örnekleri alındı. Alınan kan örneklerindeki glukoz değerleri glukoz test kiti ile spektrofotometrik olarak ölçüldü. Sonuç olarak, numbutalin hi-perglisemik etkisinin olmadığı, rompun ve ketaların ileri düzeyde hiperglisemik etkiye sahip olduğu kanısına varıldı.