1992, Cilt 8, Sayı 2, Sayfa(lar) 006-011
NORMAL VE SUBKIİNİK MASTİTİSLİ İNEKLERİN MEME DOKUSUNUN HUMORAL YE HÜCRESEL SAVUNMA SİSTEMLERİ ÜZERİNDE IŞIK VE ELEKTRON MİKROSKOPİK ÇALIŞMALAR
İlhami Çelik1, Reşat N. Aştı2
1Yrd. Doç. Dr. S. Ü. Veteriner Fakültesi Histoloji-Embriyoloji Bilim Dalı, Konya
2Prof. Dr. S.Ü. Veteriner Fakültesi Histoloji-Embriyoloji Bilim Dalı, Konya
Görüntülenme Sayısı:2024 - İndirilme Sayısı: 2463

Bu araştırma, normal yapıya sahip inek meme dokusunda bulunan savunma hücrelerinin yerleştikleri bölgelerin ortaya konması, bölgeler arasındaki hücre yoğunlukları farklarının belirlenmesi ve memede oluşan antijenik uyarımın bu hücrelerin yoğunlukları üzerindeki etkilerinin tespit edilmesi amacıyla yapıldı.

Materyal olarak 10 adet normal, 10 adette subklinik mastitisli olmak üzere toplam 20 sağmal meme lobundan alınan süt ve doku örneği kullanıldı.

Yapılan hücre sayımları sonucunda normal sağmal inek memesindeki savunma hücresi yoğunluklarının paranşimden, Furstenberg rozetinin distaline doğru gidildikçe arttığı ve çok katlı yassı epitelin iki katlı prizmatiğe dönüştüğü bölge (Squamocolumnar junction) yakınında en yüksek seviyeye ulaştığı tespit edildi. Plazma hücreleri bu bölgede en yüksek yoğunluğa sahip olan hücre tipiydi.

Memedeki antijenik uyarımın, bütün savunma hücresi tiplerinin yoğunluklarında önemli artışlara neden olduğu saptandı. En önemli artışların, Furstenberg rozetinin epitel ve bağ dokularındaki savunma hücrelerinde ortaya çıktığı gözlendi. Diğer hücrelerle kıyaslandığında plazma hücrelerinde oluşan artışların daha belirgin olduğu dikkati çekti.