1992, Cilt 8, Sayı 2, Sayfa(lar) 018-021
KÖPEKLERDE ALLOKSAN İLE OLUŞTURULAN EKSPERİMENTAL DIABETES ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR
Ali Muhtar Tiftik1, Kürşat Turgut2, Mehmet Gürbilek3, Mutlu Sevinç4
1Yrd. Doç. Dr., S. Ü. Vet. Fak. Biyokimya Anabilim Dalı, Konya
2Doç. Dr., S. Ü. Vet. Fak. İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya
3Uzman, S. Ü. Tıp Fak. Biyokimya Anabilim Dalı, Konya
4Araş. Gör., S. Ü. Vet. Fak. İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya
Görüntülenme Sayısı:2049 - İndirilme Sayısı: 1307

Araştırmada 9-20 kg ağırlıkta 9 adet köpek kullanıldı. Eksperimental diabet meydana getirmek amacıyla 0.60-0.70 mmol/kg oranında alloksan tek rfoz olarak intra venözyolla enjekte edildi. Deneme başlangıcında ve alloksan enjeksiyonundan sonra ikinci haftada olmak üzere iki kez intra venöz glikoz tolerans testi (IVGTT) uygulandı.

Deneme başlangıcında açlık piazma glikoz ortalaması 4.56 ± 0.32 mmol/1 ve insülin düzeyi de 9.73 ± 2.69 mil/ ml olarak bulundu. Alloksan enjeksiyonundan sonra ise bütün köpeklerde belirgin bir hiperglise mi ile beraber plazma insülin düzeylerinde düşmeler tespit edildi ve deneme süresince plazma insülin seviyeleri 0-5.33 mU/ml arasında değişti.

Alloksan enjeksiyonundan önce ve sonra yapılan idrar analizlerinde diabetik köpeklerde glikozuri, ketonuri ve proteinurinin şekillendiği, idrarpH'sında azalmaların olduğu tespit edildi.

Diabet şekillendikten sonra düşük ve yüksek fiber oranlı diyet uygulamasına geçildi. Düşük fiberli diyet uygulanan dönemde plazma glikoz seviyelerinde artışlar tespit edildi. Buna mukabil yüksek fiberli diyet uygulamasında kan glikoz düzeylerinde düzenli azalmaların ortaya çıktığı gözlendi.

Sonuç olarak kesin diabet teşhisinin konulabilmesi için IVGTT uygulamalarının gerekli olduğu, kan şeker düzeylerinin kontrol altına alınabilmesi içinde fiber oranı yüksek çavdar ekmeği kullanımının uygun olacağı kanısına varıldı.