1993, Cilt 9, Sayı 2, Sayfa(lar) 038-045
YÜKSEK SÜT VERİMLİ İNEKLERDE KURU DÖNEM VE DOĞUM SONRASI METABOLİK PROFİLDEKİ DEĞİŞİKLİKLER VE BUNLARIN KARACİĞER YAĞLANMIASI İLE İLGİSİ
Veysi Aslan1, Ülker Eren1, Mutlu Sevinç1, İsmail Öztok2, Kürşat Işık3
1S.Ü. Veteriner Fakültesi, Konya
2S.Ü. Tıp Fakültesi, Konya
3Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü, Konya
Görüntülenme Sayısı:2097 - İndirilme Sayısı: 1875

Bu araştırma Konya Merkez Araştırma Enstitüsünde bulunan 17 adet İsviçre Esrneri sığır üzerinde yapıldı. Hayvanlarda gebeliğin 7. ay1. 8. ayı, doğum günü ve doğumdan sanraki 15. günlerde kan gazları, iyonize kalsiyum (ICa) ve bazı biyokimyasal parametreler ölçüldü, aynı zamanda gebeliğin 7. ayı ve doğumdan sonraki 15. günler arasında karaciğer yağlanma yönünden incelendi.

Gebeliğin 7. ayı ile 8. ayı arasında kan ICa ve normCa konsantrasyonları önemsiz bir yükselme (p>0.05), doğumda çok önemli bir düşme (P<0.01) ve doğumdan sonraki 15. günde de çok önemli bir yükselme (P<0. 01) gözlendi. Gebeliğin 7. ayı ile 8. ayı arasında ALK-P konsantrasyonunda önemli bir düşme (P<0. 05), gebeliğin 8. ayı ile doğumdan sonraki 15. gün arasında önemli bir yükselme (p<0.05) gözlendi. Doğum öncesi ve sonrası diğer kan parametrelerinde istatistiki düzeylerde olmayan değişiklikler gözlendi. Gebeliğin 7. ayında alınan biyopsi örneklerinden sadece bir hayvanda hafif ve bir hayvanda da orta şiddette karaciğer yağlanması tespit edildi. Hayvanların bunu doğum sonuna kadar tölare ettikleri gözlendi. Doğumdan sonraki 15. günde alınan biyopsi örneklerinde ise dört hayvanda hafif ve bir hayvanda da orta şiddette yağlanma tespit edildi.