1989, Cilt 5, Sayı 1, Sayfa(lar) 104-110
KÖPEKLERDE FARKLI BÖLGELERE YAPILAN KASİÇİ ENJEKSİYONLAR ÜZERİNDE KARŞILAŞTIRMALI ARAŞTIRMALAR
Sadettin TIPIRDAMIAZ1, Nuri YAVRU2, Kadircan ÖZKAN3
1Doç. Dr., S. Ü. Veteriner Fakültesi, Anatomi Anabilim Dalı, Konya
2Doç. Dr., S. Ü. Veteriner Fakültesi, Cerrahi Anabilim Dalı, Konya
3Doç. Dr., S. Ü. Veteriner Fakültesi, Cerrahi Anabilim Dalı, Konya
Görüntülenme Sayısı:2070 - İndirilme Sayısı: 2237

Bu çalışmada veteriner kliniklerde farklı bölgelerden yapılan kasiçi enjeksiyonlar, gerek enjekte edilen maddenin yay ılımı, gerekse bölgenin anatomik olarak uygunluğu açısından karşılaştırılarak, en uygun bölgenin belirlenmesi amaçlandı.

Çalışmada iki ayrı grup altında 16 adet köpek kullanıldı.

Birinci gruptaki köpeklerin regio infraspinata, regio supraspinata, regio glutea, regio femoris caudalis bölgelerine 22 mm uzunluğunda enjektör iğnesi ile 2 ml miktarında kontrast madde enjekte edildi. Enjeksiyondan 5,,15 ve 30 dakika sonra her bölgenin latero-medial radyografisi alınarak ilacın dağılımı incelendi.

İkinci gruptaki köpeklere ise yine aynı bölgelere aynı uzunluktaki iğne ile 2 ml miktarında çini mürekkebi enjekte edildi. Enjeksiyondan 30 dakika sonra hayvanlar uyutularak 24 saat derin dondurucuda tutuldu. Bu sürenin sonunda bölgelere kesitler yapılarak çini mürekkebinin yayılım derecesi belirlendi.

Sonuç olarak, regio infraspinata ve regio glutea'nm kontrast madde ve çini mürekkebinin yayılımı açısından diğer bölgelere göre da!ha elverişli olduğu, anatomik açıdan ise regio infraspinata'nm diğer bölgelere göre en uygunu olduğu kanısına varılmıştır.