2012, Cilt 28, Sayı 2, Sayfa(lar) 087-093
Kobaylarda vitamin C ve vitamin E uygulamalarının yara iyileşmesi, doku mineral madde ve hidroksiprolin düzeyleri üzerine etkileri
Saliha Filiz Pekcici Çuhadar1, Seyfullah Haliloğlu2
1Cumhuriyet İlköğretim Okulu
2Selçuk Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı, Konya, Türkiye
Anahtar Sözcükler: Yara iyileşmesi, vitamin C, vitamin E, hidroksiprolin, mineral
Görüntülenme Sayısı:3063 - İndirilme Sayısı: 1642

Amaç: Bu çalışmada E ve C vitaminlerinin kobaylarda yara iyileşmesi ve yara dokusu hidroksiprolin, demir (Fe), bakır (Cu) ve çinko (Zn) düzeyleri üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı.

Gereç ve Yöntem: Araştırmada 84 adet kobay, kontrol (Serum fizyolojik, SC), vitamin C (150 mg/kg, SC), vitamin E (150 mg/kg, SC) ve vitamin E + C grupları olmak üzere dört gruba ayrıldı. Yara oluşturulmadan 4 gün önce ve yara oluşturulduktan sonra 1, 4 ve 7. günler vitamin enjeksiyonları gerçekleştirildi. Anesteziye alınan kobayların lumbal omurlarının lateralinde 4 cm uzunluğunda derinin tüm katlarını içerecek şekilde ensizyon yarası oluşturuldu ve basit ayrı dikiş tekniği ile dikilerek yara bölgesi açık havaya bırakıldı. Gruplara enjeksiyonların yapıldığı 4, 7 ile 10. gün her bir gruptan 7'şer kobay ötenazi edilerek, yara bölgesi ensizyonla alındı. Alınan dokularda histo-patolojik muayeneler, doku Fe, Cu, Zn ve hidroksiprolin analizleri gerçekleştirildi.

Bulgular: Yara dokusu hidroksiprolin düzeylerinin bütün gruplarda iyileşmenin 7. gününde maksimum düzeylerde olduğu ve Cu ile Zn düzeyleri ile negatif ilişki bulunduğu belirlendi. Yapılan histopatolojik değerlendirmeleri sonucunda, 4. günde, E vitamini grubunda reepitelizasyonun en az olduğu belirlenirken, C vitamini grubunda reepitelizasyonun ve fibroblast aktivitesinin tüm gruplardan daha iyi olduğu görüldü. Çalışmanın 7. gününde ise reepitelizasyon kalitesi açısından en iyi grubun C + E vitamin grubunun olduğu gözlendi.

Öneriler: Ensizyon yaralarının iyileşmesi üzerine C vitamininin tek başına ya da C + E vitaminlerinin birlikte kullanımının iyileşmeyi hızlandırıcı etkisinden söz edilebileceği kanısına varıldı.