1988, Cilt 4, Sayı 1, Sayfa(lar) 219-229
ESMER IRKI DANALARDA THEİLERİA ANNULATA İLE DENEYSEL OLARAK OLUŞTURULAN THEİLERİOSİS ÜZERİNDE PATOLOJİK ARAŞTIRMALAR
Nazır Dumanlı1, M. Kemal Çiftçi2
1Yrd. Doç. Dr., F.Ü. Veteriner Fakültesi, Parazitoloji Anabilim Dalı Elazığ
2Yrd. Doç. Dr., S.Ü. Veteriner Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, Konya
Görüntülenme Sayısı:2151 - İndirilme Sayısı: 1419

Deneysel theileriosisten ölen veya mecburi kesime sevkedilen hayvanlarda görülen makroskopik ve mikroskopik değişiklikleri araştırmak amacı ile yapılan bu çalışmada dalağı çıkarılmış 6--8 aylık 4 adet esmer ırkı dana kullanılmıştır.

Bu danaların nekropsilerinde mukozalarda solgunluk, deri altı bağ dokuda sarılık, seröz ve mukozaıarla, kalp ve böbreklerde kanamalar, karaciğer ve lenf yumrularında büyüme, safra ve sidik keselerinde dolgunluk, akciğerde ödem, abomazumda kanama ve ülserler, karın boşluğunda fazla miktarda kanlı ve jelatinöz bir eksudat görülmüştür.

Histopatolojik muayenede ise lenf yumrularında yangısal reaksiyonlar ile hemoraji ve nekrozlar, karaciğerde nekroz dejenerasyon ve kanamalar, abomazum mukozasında nekroz ve ülserler, akciğerde ödem ve bronkopnömom? böbreklerde interstitial nefritis, beyin ve meninks amarlarında lenfositlerde artış, beyin meninkslerde hıperemi ve hafif kanamalar, kemik iliğinde lenfosit artışı, timusta kanamalar ve hücre infiltrasyonları teshit edilmiştir.