1988, Cilt 4, Sayı 1, Sayfa(lar) 317-332
KÖPEKLERİN PLEXUS BRAGHİALİS'İ ÜZERİNDE MAKRO-ANATOMİK ARAŞTIRMALAR
Sadettin Tıpırdamaz1, Hasan Erden2
1Yrd. Doç. Dr., S.Ü. Veteriner Fakültesi, Anatomi Bilim Dalı, Konya
2Arş, Gör., S.Ü. Veteriner Fakültesi, Anatomi Biliftı Dalı, Konya
Görüntülenme Sayısı:2153 - İndirilme Sayısı: 1463

Bu çalışmada köpeğin plexus brachial inin oluşumu ve dağılımı incelendi. Bu amaç için değişik yaş ve cinsiyette on adet köpek kullanıldı.

Köpekte plexus brachialis, altıncı yedinci ve sekizinci boyun sinirlerinin ventral kollarıyla, birinci ve ikinci göğüs sinirlerinin ventral kolları tarafından oluşturulur.

İkinci göğüs sinirinin ventral kolu nispeten incedir.

Köpekte plexus brachialis'ten ayrılan sinirler:

N. suprascapularis, köpekte altıncı ve yedinci boyun sinirlerinin ventral kolları tarafından oluşturulur.

Nn. subscapulars, köpekte iki adettir. Çalıçmamızda sadece bir vakıada (vakaların %. 10'unda) üç adet, dokuz vak'ada (vakıaların % 90'ındaJ İki adet olduğu saptanmıştır. Uç adet olduğu zaman, ikisi altıncı ve yedinci boyun sinirinin ventral kollarından, diğeri yedinci boyun sinirinin ventral kolundan orijin alır.

N. muscülocütâneüs, yedinci boyun sinirinin ventral kolundan oluşur. Altıncı boyun sinirinden de çok ince bir katkı alır.

N. axillaris, yedinci ve sekizinci boyun sinirlerinin ventral kollarından oluşur.

Nn. pectşrales craniales, .iki adettir. Bunlardan birisi orijininde n. musculocutaneus ile birliktedir.

Nn. pectorales caudales, sayıları iki adet olup, orijininde n.thoracicus lateralis ile birliktedirler. Sekizinci boyun sinirinin ventral kolu ile birinci ve ikinci göğüs sinirlerinin ventral kollarından orijin alır.

N. thoracicus lateralis, sekizinci boyun sinirinin. ventral.kolu ile. .birinci ve ikinci göğüs sinirinin ventral kollarından orijin alır.

N. thoracodorsal, sekizinci boyun sinirinin ventral kolu tarafından oluşturulur.

N. thoracicus longus, yedinci ve sekizinci boyun sinirlerinin ventral kollarından orijin alır.

N. radialis, yedinci ve sekizinci-boyun sinirlerinin ventral kolları ile birinci göğüs sinirinin ventral kolu tarafından oluşturulur. Plexus brachialisyin en kalın siniridir.

N. medianus, sekizinci boyun sinirinin ventral kolu ile birinci ve ikinci göğüs sinirlerinin ventral kollarından orijin alır. Orijininde n. ulnaris ile ortak bir kök oluşturur.

N. ulnaris, sekizinci boyun sinirinin ventral kolu ile birinci ve ikinci göğüs sinirlerinin ventral kollarından orijin alır.