1985, Cilt 1, Sayı 1, Sayfa(lar) 035-041
ENZOOTİK PNEUMONİLİ DANALARDA ALKALİNE PHOSPHATASE (ALP), Ca ve İNORGANİK P DEĞERLERİ ve HASTALIĞIN LİNKOMİSİN+GENTAMİSİN KOMBİNASYONU ile SAĞITIM DENEMELERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR
Veysi ASLAN1, Mehmet NİZAMLIOĞU2
1S. Ü. Veteriner Fakültesi İç hastalıkları Anabilim Dalı, Konya- TURKEY
2S. Ü. Veteriner Fakültesi Biyokimya Bilim Dalı, Konya- TURKEY
Görüntülenme Sayısı:2035 - İndirilme Sayısı: 1033

Bu araştırma 1984 - 1985 Kış mevsiminde Konya Zootekni Araştırma Enstitüsünde montofon ırkı 2-6 aylık, enzootik pneumoni semptomu gösteren 20 dana üzerinde yapılmıştır. Araştırmada hasta sürü içerisinde klinikman en ağır belirtiler gösteren hasta danaların seçilmesine özen gösterilmiştir.

Pneumonili danaların tedavi öncesi ve tedavi süresince klinik kont-· rolleri yapılmış, serum ALP, Ca ve inorganik P miktarları tespit edilmiştir. Hasta danaların tedavi öncesi ALP enzimi aktivitesi ortalama 77.1 U/L, Serum Ca ve inorganik P düzeyleri ise sırasıyla ortalama %14.9 mg ve %8.2 mg bulunmuştur.

Tedavi amacıyla hayvanıara 4 gün süreyle lincamisin (lO mg/kg)+ gentamisin (4 mg/kg) intramüsküler yolla enjekte edilmiştir. Bunlara ilaveten yine intraniüsküler yolla antieflamatuar steroid olarak prednisolon ve antihistaminik olarak ·antistin her hayvana iki gün süreyle ikişer arnpul verilmiştir. ALP aktivitesinin tedaviden sonra ortalama 64.1 U/L'ye düştüğü, Ca ve inorganik P düzeylerinin ise sırasıyla %15.04 mg, %7.8 mg olduğu ve bunların değişınediği görüln1üş, tedaviye alınan tüm danaların iyileştiği tespit edilmiştir.