1985, Cilt 1, Sayı 1, Sayfa(lar) 081-086
İNEKLERDE KLİNİK MASTİTİSLERİN ALFASİLİN İLE TEDAVİSİ ÜZERİNE ÇALIŞMA
Hüseyin DEVECİ1, Hüseyin TİMURKAN2, Celal ÖZCAN3, A. Mükremin APAYDIN4
1F. Ü. Veteriner Fakültesi, Doğum ve Reprodüksiyon Hastalıkları Ana•bilim Dalı, Elazığ
2F. Ü. Veteriner Fakültesi, Doğum ve Repdüksiyon Hastalıkıları Anabilim Dalı, Elazığ
3F. Ü. Veteriner Fakültesi, Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Elazığ
4F. Ü. Veteriner Fakültesi, Doğum ve Reprodüksiyon Hasıtalıkları Anabilim Dalı, Elazığ
Görüntülenme Sayısı:2035 - İndirilme Sayısı: 1632

Bu çalışmada klinik mas tatisierin <> (=ampicillin) ile tedavisi denendi. Araştırmada değişik ırklara •mensup 57 inek kullanıldı. İki gruba ayrılan 57 inekte toplam 154 mastitisli meme bölümünün tedavisine çalışıldı. Bakteriyolajik muayene neticesinde, ampicillin'e birinci veya ikinci derecede hassasiyet gösteren, 25 vaka birinci grubu oluşturdu. İkinci grubu ise, bakteriyolajik muayene yapılmayan 32 vaka teşkil etti.

Her bir hasta meme bölümüne tedavi gayesi ile 2.5 gram Alfasilin, 40- 50 cc distile suda eritilerek, meme başı kanalından verildi. Buna ilave olarakta, hergün 2.5 gram Alfasilin kas içine enjekte edildi. Uygularnaya akşamdan akşama olmak üzere, 24 saat aralıklarla, 5 gün devam edildi.

Tedaviden 5-6 gün sonra, süt numuneleri alınarak, CMT (California Mastitis •Test) ve bakteriyolajik muayenelerle, iyileşme durumları kontrol edildi. Hassasiyet testi sonuçlarına göre Alfasilin kullanılan I. grupta -iyileşme oranı %67.74 idi. Bakteriyolojik muayene yapılmayan IL grupta ise %59.78 oranında bir iyileşme bulundu. Alfasilin'in klinik mastitislerin tedavisinde etkili bir antibiyotik olduğu tesbit edildi.