1986, Cilt 2, Sayı 1, Sayfa(lar) 027-035
SÜTÇÜ İNEKLERDE GONADOTROPİN SALGILAYICI HORMON (GnRH) ENJEKSİYONU İLE GEBELİK ORANLARININ YÜKSELTİLMESİ ÜZERİNDE ÇALIŞMA
Erol ALAÇAM1, Tevfik TEKELİ2, Yılmaz GÖKÇAY3
1S. Ü. Veteriner Fakültesi, Doğum ve Reprodüksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya
2S. Ü. Veteriner Fakültesi, Doğum ve Reprodüksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya
3TİGEM, Konya Tarım İşletmesi Müdürlüğü, Konya
Görüntülenme Sayısı:2227 - İndirilme Sayısı: 1047

Bu çalışmada, sütçü ineklerde aşım sırasında uygulanan Gonadotropin Salgılayıcı Hormon (GnRH) 'un gebe kalma oranı üzerindeki etkileri araştırıldı.

Materyal olarak 69 adet inek kullanıldı. Deney hayvanları iki guruba ayrılarak 33 ineklik birinci guruba aşımdan hemen sonra 25 µg Gonadorelin (Factrel) ikinci guruba ise 0.5 ml Placebo enjekte edildi. Aşımı izleyen 19- 21. günlerde östrüs ve 60. günde de gebelik kontrolları rektal muayene ile yapıldı.

Factrel enjekte edilen ineklerdeki gebelik oranı (% 81.81), kontrol gurubuna kıyasla (%63.88) daha yüksek olarak saptandı.

Deneme guruplarının yaşlara göre değerlendirilmesinde, 5 yaşın üzerindeki hayvanlarda gebelik oranı farkı daha yüksek olarak ortaya çıktı.

Doğum ile aşım arasındaki sürenin etkisi ise postpartum 60. güne kadar ve 60. günden sonra olmak üzere 2 gurupta incelendi ve 60. güne kadarki tedavi ve kontrol gurupları arasındaki gebelik farkı, 60. günden sonrakilere kıyasla daha yüksek bulundu.

Sonuç olarak, postpartum erken dönemde tohumlanan ineklerde GnRH uygulamaları ile gebelik oranlarının arttırılabileceği kanısına varıldı.