2024, Cilt 40, Sayı 4, Sayfa(lar) 154-160
Klinik Mastitisli, Subklinik Mastitisli ve Sağlıklı İnek Sütlerinde Laktik Asit Bakterileri ve Toplam Bakteri Yükünün Değerlendirilmesi
Semiha Yalcin1, Metehan Simsir2, Eda Merve Kurtulus3
1Mugla Sitki Kocman University, Milas Faculty of Veterinary Medicine, Preclinical Sciences, Microbiology Department, 48000, Muğla, Türkiye
2Mugla Sitki Kocman University, Milas Faculty of Veterinary Medicine, 48000, Muğla, Türkiye
3Istanbul Gelisim University, Faculty of Health Sciences, Nutrition and Dietetics Department, 34310, İstanbul, Türkiye
Anahtar Sözcükler: Laktik asit bakterileri, mastitis, süt, süt ineği, toplam bakteri
Görüntülenme Sayısı:239 - İndirilme Sayısı: 96

Amaç: Sığır mastitis olgularında, alternatif önleyici ve tedavi edici yaklaşımlara yönelik çalışmalar, bakteriyel antibiyotik direnç nedeniyle veteriner hekimliği alanında da ivme kazanmıştır. Bu çalışmada, laktasyon dönemindeki ineklerden, klinik/subklinik mastitisli ve sağlıklı meme loblarından alınan sütlerde toplam bakteri sayıları ile laktik asit bakteri sayılarının belirlenerek bir tarama testi olan Kalifornia Mastitis Test sonuçları ile karşılaştırılması ve laktik flora yükünün olgulardaki değişkenliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Toplamda 15 farklı işletmede, laktasyon dönemindeki ineklerden aseptik koşullarda süt örnekleri toplandı. Örneklem yapılan meme lobları, sağlıklı (NM; n=35), klinik mastitisli (CM; n=30) ve subklinik mastitisli (SCM; n=31) olarak üç alt gruba ayrıldı. Süt örneklerinden MRS (De Man Ragosa Sharp Agar), M17 agar ve PCA (Plate Count Agar) besiyerlerine ekimler yapılarak toplam bakteri ve laktik asit bakteri sayımları gerçekleştirildi.

Bulgular: MRS ve M17 koloni sayılarının logaritmik ortalamaları açısından üç grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. MRS ve M17 ortalamaları birlikte değerlendirildiğinde NM, SCM ve CM grupları arasında anlamlı fark saptanmadı (P=0.093). PCA, CMT, MRS ve M17 besiyerleri ortalamaları arasında pozitif korelasyon (P=0.001) mevcuttu.

Öneri: Sonuç olarak, sütteki toplam bakteri sayısı ve laktik asit bakteri yükü, yetiştirme ortamından ve çevre koşullarından etkilenmektedir. Sütün mikrobiyotası, sağlıklı meme loblarında ve klinik ve subklinik mastitis olgularında değişmektedir. Sığır mastitisli ve sağlıklı hayvanlarda sütün flora özelliklerinin anlaşılması, alternatif biyolojik tedavi kaynaklarının belirlenebilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.