1989, Cilt 5, Sayı 1, Sayfa(lar) 013-027
VİZONUN (Mustela Vison) İSKELET KEMİKLERİ ÜZERİNDE MAKROANATOMİK ARAŞTIRMALAR
Necdet DURSUN1, Sadettin TIPIRDAMAZ2
1Prof. Dr., S. Ü. Veteriner Fakültesi, Anatomi Bilim (Dalı, Konya
2Yrd. Doç. Dr., S. Ü. Veteriner Fakültesi, Anatomi Bilim Dalı, Konya
Görüntülenme Sayısı:2186 - İndirilme Sayısı: 1286

Vizonun is:kelet kemikleri üzerinde makro-anatomik olarak yapılan bu çalışmada yedi adet vizon kullanılmış, aşağıda belirtilen özellik ve ayrımlar saptanmıştır.

1 — Atlas'ta foramen vertebrale laterale, foramen alare ve foramen transversarium mevcuttur. Foramen transversarium, domuzda olduğu giibi, facies articularis caudalis civarında, ala atlantis'in caudal kenarında yeralmıştır ve onu sagittal yönde delmiştir.

2 — Dens uzun, silindirik şeklinde ve yaklaşık 1, 2 cm. uzunluğundadır. Facies articularis cranialis'ier dışbükey ve caudolateral yönde -meyilli olup, dens'in ventral yüzünde 'birbiriyle birleşmişlerdir.

3 — Axis'in proc. spinosus'u cranio-caudal yönde uzamış bir balta ağzı biçimindedir, dens'in aşağı yukarı ucu düzeyine kadar varır. Aynı çıkıntının caudal ucu caudo-dorsale doğru yükselmiş ve küçük bir tuber-külle sonlanmıştır.

4 - Üçüncü boyun omurunda, arcus dorsalis'in cranial kenarı, iki proc. articularis cranialis arasında, craniale doğru bir çıkıntı şekillendirmiştir.

5 — Dördüncü ve beşinci boyun omurlarının proc. articularis crania-lis'leri a reus dorsalis'in ön kenarı ile 'birlikte, öne açık bir U şeklinde bir çöküntü şekillendirir.

6 — Altıncı boyun omuru proc. costarius ve proc. transversus'a sahiptir. Birbirine paralel olan proc. co'starius'larm ventral kenarları tek-tırnaklılarınkine benzemektedir.

7 — Vizonda 14 sırt omuru mevcuttur. İlk beşinin proıc. spinosus'-ları en yüksektir ve aynı sırt omurlarının uçları kalın ve kabarıktır. II. sırt omuru anticlinical omurdur.

8 — Vizonda bel omuru sayısı 7 adettir. Bel omurlarını karakterize eden proc. transversus'lar 2. omurdan itibaren (belirmeye başlamaktadır.

9 — Vizonda üç sakral omur mevcuttur. Bel omurlarının proc. spi-nosus'ları yalnız kaidelerinde kaynaşmış geri kalan kısımları tamamen ayrı kalmıştır.

10 — Vizon sayıları |1'5 i'lâ ıl8 arasında değişen kuyruk omuruna sahiptir. Bu omurlardan ilk ikisi çofc iyi gelişmiştir ve bir arcus hemalis gösterir.

11 — Vizonda altısı sternal yedisi asternal ve b>iri fluktuan olmak üzere toplam ıl4 çift kaburga mevcuttur.

12 — Vizonun sternum'u beş sternebra'dan meydana gelmiştir. En uzun ve en kuvvetli olan birinci sternebra koni biçimindedir.