1989, Cilt 5, Sayı 1, Sayfa(lar) 037-049
KARMA YEM VE MADDELERİNDE ZEAHALENON DÜZEYDERİNİN YÜKSEK PRFORMANS LİKİT KROMATOGHAFİ YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI
Ahmet ACET1, Ömer DEMET2, Nesrin TUNCER3, Behiç COŞKUN4, Bünyamin TRAŞ5, H. Hüseyin AĞAÇDELEN6
1Doç. Dr., S. Ü. Vet. Fak. Farm. ve Toks. Anabilim Dalı, KONYA
2Yrd. Do:ç. Dr., S.Ü. Vet. Fak. Farm ve Toks. Anabilim Dalı, KONYA
3Uzm. Toksikolog, Hayvan Hast. ve Araş. Enst. Müdürlüğü, KONYA
4Doç. Dr., S.Ü. Vet. Fak. Hayv. Besi. ve Besl. Hast. Anabilim Dalı, KONYA
5Arş. Gör., S.Ü. Vet. Fak, Farm. ve Toks. Anabilim Dalı, KONYA
6Vet. Hekim., Hayvan Hast. ve Araş. Enst. Müdürlüğü, KONYA
Görüntülenme Sayısı:2033 - İndirilme Sayısı: 1290

Bu çalışmada başta Konya olmak üzere, Bursa ve Adana illerinde faaliyet gösteren yem fabrikalarından sağlanan toplam 99 adet karma yem ve yem maddesinde hplc metodu ile zearalenon düzeyleri araştırıldı. UyguLanan metodun duyarlılığı 1 µg/kg olarak belirlendi.

Örnekler Ocak - Şuıba t ve Nisan - Mayıs olmak üzere iki dönemde toplandı.

İlk dönemde alınarak analizi yapılan nümune sayısı toplam 615 adettir ve bunun 19 adedi karma yem, 46 adedi ise yem maddesidir. Karma yemierin 6 adedinde ve yem maddelerinin 15 adedinde zearalenon bulunmuştur. Toplaım numunelerde zearalenon düzeyi ortalama 3.66 µg/kg olarak belirlenmiştir.

İkinci dönemde ise analizi yapılan numune sayısı toplam 34 adedtir ve bunun 11 adedi karma yem, 23 adedi ise yem maddesidir. Karma yemlerin 4 adedinde ve yem maddelerinin 8 adedinde zearalenon bulunmuştur. Bu dönemde ele alınan numunelerde ortalama zearalenon düzeyi 5.46 µg/kg olarak belirlenmiştir.

Her iki dönemde ele alınan numunelerde zearalenon bulunma oranı % 33.3, ortalama, zearalenon düzeyi ise 4.31 µg/kg olarak bulunmuştur.

Bu çalışmada analiz edilen çeşitli karma yem ve yeni maddelerinde belirlenen yaklaşık 10 µg/kg miktarındaki zearalenonun bu maddeye en fazla duyarlı hayvan olan domuzlarda, hiperöstojenizme sebep olalbileceği; diğer hayvanlarda ise belirgin biır semptoma yol açmayacağı; ancak sürekli alınması halinde diğer haıyvanlarda da benrzeri durumlar rastlanabileceği kanısına varıldı.