1989, Cilt 5, Sayı 1, Sayfa(lar) 125-133
YEM ve YEM MADDELERİNDE AFLATOKSİN, OKRATOKSİN A ve ZEARALENON KALINTILARININ KROMATOGRAFİK YÖNTEM İLE ARAŞTIRILMASI
H. Ahmet ACET1, Ömer DEMET2, Bünyamin TRAŞ3
1Doç. Dr., S. Ü. Vet. Fak. Farm. ve Toks. Anabilim Dalı, Konya
2Yrd. Doç. Dr., S. Ü. Vet. Fak. Farm. ve Toks. Anabilim Dalı, Konya
3Arş. Gör., S. Ü. Vet. Fak. Farm. ve Toks. Anabilim Dalı, Konya
Görüntülenme Sayısı:2119 - İndirilme Sayısı: 1624

Bu çalışmada, ülkemizin farklı bölgelerinden toplanan 100 adet yem ve yem maddelerinden oluşan numunelerde ince tabaka kromatografi yöntemiyle aflatoksinler, okratoksin A ve zearalenon yönünden analizleri yapılarak, mikotoksin jönünden değerlendirmeler yapıldı.

Çalışmada yem ve yem maddelerinde mikotoksin analizi için ince tabaka kromatografi yöntemi kullanıldı. Mikotoksinler, nümunelerden kloroform ile ekstrakte edildi. Elde edilen ekstrakt sep-pak kolonundan geçirilerek mikotoksinlerin ayırımları yapıldı.

Analiz edilen 100 nümunenin 9'unda mikotoksin belirlendi. Numunelerin 2Jsinde aflatoksin B1, 5'inde okratoksin A ve 3'ünde de zearalenon bulundu. Mikotoksin ortalama yoğunlukları aflatoksin B1 için 3.75, okratoksin A 12 ve zearalenon için ise 6.6 mi'krogram/kg olarak tespit edildi. Yöntemin duyarlılığı aflatoksinler için 1, okratoksin A 2 ve zearalenon için ise 4 mikrogram/kg olarak belirlendi.

Bulguların değerlendirilmesinde; nümunelerde yarı nicel olarak belirlenen miktarların akut bir toksikasyona yol açmıyacağı, ancak böyle yemlerin hayvanlar tarafından uzun süre alınmasıyla subklini'k etkilerin görülebileceği ve hayvansal ürünlerde mikotokisin kalıntılarının oluşabileceği kanısına varıldı.