1988, Cilt 4, Sayı 1, Sayfa(lar) 091-098
ANÖSTRÜS DÖNEMİNDE PROGESTAGEN (MAP), PMSG ve GnRH İLE ŞENKRONİZE EDİLEN KOYUNLARDA RADYOİMMUNOASSAY (RIA) YÖNTEMİ İLE ERKEN GEBELİK TANISI ÜZERİNDE ÇALIŞMA
Erol Alaçam1, D. Ali Dinç2, Mehmet Güler2, Saffet Eröz3, A. Nuri Sezer4
1Prof. Dr., Selçuk Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Konya
2Arş.Gör., Selçuk Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Konya
3Vet. Hek., Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü, Konya
4Uzm.Dr., Özel Nükleer Tıp Merkezi, Konya
Görüntülenme Sayısı:2297 - İndirilme Sayısı: 1526

Bu çalışmada geç anöstrüs döneminde MAP, PMSG ve GnRH hormonları ile ovaryum fonksiyonları uyarılıp, doğal aşımla gebe bırakılan koyunlarda, RIA yöntemi ile erken gebelik tanısı şansları araştırıldı.

Araştırmada materyal olarak 40 adet, b yaşlı, Merinos ırkı koyun kullanıldı. Aşımları izleyen 15., 16. ve 17. günlerde jugular kan örnekleri alınarak plazmaları çıkartıldı ve topluca işlenmek üzere —20 °C derecede derin dondurucuda saklandı. Gebelik tanısı amacıyla plazma progesteron ve östradiol 17(3 yoğunlukları RIA ile araştırıldı. Assay çalışmalarında Gamma sayıcı (Mini-assay, tip 6—20) ile 125/ Progesteron ve Östradiol 17 P direk hormon analiz kitleri kullanıldı. Hormon analizlerine göre, progesteron yoğunluğu 2ng/ ml den yüksek olanlar gebe, düşük olanlar ise gebe değil olarak tanımlandılar. RIA bulguları doğumlar beklenerek karşılaştırmalı olarak değerlendirildi.

Çalışma sonunda progesteron değerlerine bakılarak gebe olanlarda % 84.62, gebe olmayanlarda ise % 85.72 oranında bir doğrulukla tanı yapmak mümkün oldu. Östradiol 17 P değerleri ise tek başına tanıya yardımcı olabilecek farklılıklar göstermedi.