2011, Cilt 27, Sayı 4, Sayfa(lar) 223-226
Broilerlerde infeksiyöz bursal hastalığının durumu
M. Bashir Uddin1, Nur Alam2, Mohammad Atikuzzaman1, M. Mukter Hossain1
1Department of Medicine and Surgery, Faculty of Veterinary and Animal Science, Bangladesh
2Intern student, Sylhet Agricultural University, Sylhet, Bangladesh
Anahtar Sözcükler: Prevalans, broyler, Nilphamari Bölgesi, Bangladeş
Görüntülenme Sayısı:2478 - İndirilme Sayısı: 3306

Amaç: Bu çalışma, Bangladeş Nilphamari'de infeksiyöz bursal hastalığı (IBD)'nın sebep olduğu prevalans, mortalite, morbidite ve makroskopik patolojik değişikliklerin oranını belirlemek amacıyla yapıldı.

Gereç ve Yöntem: Nilphamari Bölgesinde IBD yönünden şüpheli 50 broyler çiftliği belirlendi. Çalışma 9 Mayıs - 17 Haziran 2010 tarihleri arasında yapıldı. Çalışmada rastlanan en önemli patolojik lezyonlar; bacak ve göğüs kaslarında kanamalar, böbreklerde şişkinlik, Bursa fabriciinin yangılı, ödematöz, hiperemik, kanamalı ve atrofik durumları idi.

Bulgular: Toplam prevalans, mortalite ve morbidite oranları sırası ile %8.42, %6.38 ve %1.37 olarak belirlendi. Dört haftalık broylerlerin IBD'ye oldukça (%44) duyarlı oldukları, 3 (%26) ve 5 (%24) haftalıkların ise daha az duyarlılık gösterdikleri tespit edildi. Yaşları iki haftaya kadar olanlarda klinik IBD'ye yönelik hiç bir bulguya rastlanmadı.

Öneri: Bu çalışmanın, IBD'nin Bangladeş'te Nilphamari Bölgesindeki mevcudiyetine ve seyrine araştırmacıların dikkatini çekeceği ve hastalığın bölgedeki formuna ışık tutacağı düşünülmektedir.