2014, Cilt 30, Sayı 4, Sayfa(lar) 188-194
Kataraktlı köpeklerde fakoemülsifikasyon ve ekstrakapsüler katarakt ekstraksiyon yöntemlerinin intraoküler basınça etkilerinin karşılaştırılması
Mustafa Arıcan1, Hanifi Erol2, Kurtuluş Parlak1, Ümit Kamış3, Nuri Yavru1
1Department of Surgery, Faculty of Veterinary Medicine, University of Selcuk, Konya, Turkey
2University of Erciyes, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Surgery, Kayseri, Turkey
3Department of Ophtamology, Faculty of Medicine, Konya, Turkey
Anahtar Sözcükler: Köpek, katarakt, fakoemülsifikasyon, göz içi basınç
Görüntülenme Sayısı:2402 - İndirilme Sayısı: 2610

Amaç: Bu çalışmada intraoküler lens (IOL) konularak veya konulmadan yapılan ekstrakapsüler ekstraksiyon (EKKE) ve fakoemülsifikasyon (FAKO) yöntemlerinin 28 gün süre içinde göz içi basınçlarına etkilerini araştırılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Materyal olarak her iki cinsiyetten farklı yaşlarda vücut ağırlıkları 10 ile 30 kg arası olan katarakt teşhisi konulan 20 köpek kullanıldı. Katarakt teşhisi, direkt ve indirekt oftalmoskop, ultrasonografi, biyomikroskop ile yapıldı. Katarakt olguları klinik muayene ve ultrason ile immatür (7 olgu), matür (7 olgu) ve hipermatür (6 olgu) olarak sınıflandırıldı. Köpekler 10'arlı iki gruba ayrıldı. Katarakt teşhisi konulan 10 köpeğe EKKE ve diğer 10 köpeğe ise FAKO operasyonları gerçekleştirildi. Her iki grup için 41 dioptrilik tek parça akrilik intraoküler lens kullanıldı.

Bulgular: Göz içi basınçı IOL kullanılmayan EKKE grubunda 14. günde en düşük seviyede ölçüldü. IOL uygulanan grupta ise düzensiz seyir gösterdi. Fakoemülsifikasyon IOL uygulanmayan grupta ise göz içi basınçları 21. günde en düşük seviyede ölçüldü. Bununla birlikte 28. gün sonunda bütün değerlerin referans aralığında olduğu tespit edildi.

Öneri: Kataraktlı olgularda göz içi basınçları dikkate alındığında her iki cerrahi uygulamanında kullanılabileceği kanısına varılmıştır. Cerrahinin başarısı doğru hasta seçimi, doğru cerrahi teknik, doğru ekipman ile olmaktadır. Bunun yanı sıra katarakt immatür dönemde teşhis edilirse fakoemülsifikasyonun başarı oranı artmaktadır.