1992, Cilt 8, Sayı 1, Sayfa(lar) 064-068
ENFEKTE YARA VE APSELERİN SAĞITIMINDA ŞEKER UYGULAMALARININ İYİLEŞME ÜZERİNE ETKİSİ
Nuri Yavru1, Yılmaz Koç2, Mustafa Ancan3, Yusuf Doğruer4
1Doç. Dr., S. Ü. Veteriner Fakültesi, Cerrahi Anablllm Dalı, Konya
2Yrd. Doç. Dr. Ş. Ü. Veteriner Fakültesi, Cerrahi Anabilim Dalı, Konya
3Araş. Gör., S. Ü. Veteriner Fakültesi, Cerrahi Anabilim Dalı, Konya
4Araş. Gör., S. Ü. Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Konya
Görüntülenme Sayısı:2037 - İndirilme Sayısı: 3782

Bu çalışma ile enfekte yaralarda ve apselerde oldukça basit, ucuz ve komplikasyonsuz bir sağıtım şekli olan kristal şeker uygulamalarının veteriner hekimlik alanında da kullanılmasına çalışıldı.

Çalışma materyalini apse şikayeti ile kliniğe getirilen 1 köpek, 1 tavşan, 2 at ve 4 sığır; bursitis purulentalı 1 at, 2 sığır; 1 artritis purulentalı 2 buzağı; enfekte ve nekrotik yaralı 1 kedi, 1 koyun 4 at, 3 sığır ile deneysel olarak fossa paraiumbaliste simetrik enfekte yara oluşturulan 6 köpekten oluşan toplam 28 olgu meydana getirdi.

Şeker lokal olarak kristal, % 40 lık solüsyon ve % 50 lik şeker pomatası şeklinde uygulandı. Deneysel olarak oluşturulan yaralardan birisi klasik yara sağıtımı, diğeri ise şeker uygulaması ile sağaltıldı. Artritis purulenta dışında hiçbir olguda antibiyotik kullanılmadı.

Deneysel olarak yara oluşturulan 3 köpekte gelişen, granulasyon dokusunun hızı hakkında bir fikir sahibi olabilmek için j yaraların direnci elektronik probe (Eastern-Animaltek Inc. USA) ile mukayeseli olarak ölçüldü. Diğer 3 köpekte ise her iki yaradaki bakteri sayısını tesbit etmek için koloni saymak amacıyla tedaviden önce ve tedaviden sonra 3., 6. günlerde yaradan birer gram kas parçası alındı.

Değişik boyuttaki apselerde % 40 lık şeker uygulaması sonucunda 3.-5. gün arasında değişen sürelerde pis kokulu akıntının kesildiği görüldü. Bu süre artritislerde 4, bursitislerde 3-6 gün olarak belirlendi. Tam iyileşme 10-17 gün arasında İ gerçekleşti. Enfekte yaralarda ise yaranın büyüklüğüne göre 35 gün arasında değişen sürelerde akıntının kesilerek granulas-yon dokusunun üremeye başladığı tesbit edildi. Granulasyon dokusunun deri seviyesine ulaşması için ise 7-13 gün gerekti. Deneysel olarak oluşturulan yaralarda, yaranın boyutunun 5. günde yarı yarıya küçüldüğü ve granulasyon dokusunun gelişmesini anlamak için yapılan ölçümlerde şeker uygulanan yara- j da direncin daha yüksek olduğu belirlendi. Bakteriolojik olarak yapılan koloni sayımlarında ise şeker uygulanan yarada bakteri sayısının diğer yaradakine kıyasla daha fazla azaldığı saptandı.

' Çalışma sonucu elde edilen bulgular bu tedavinin ucuz, kolay uygulanır olması ve şekerin her yerde her zaman bulunabilmesi nedeniyle diğer klasik tedavilere alternatif olabileceğini gösterdi.