1989, Cilt 5, Sayı 1, Sayfa(lar) 241-251
KLORAMFENİKOLÜN YUıMURTA TAVUKLARINDA VERİM ÜZERİNE ETKİSİ ve YUMURTADA KLORAMFENİKOL REZİDÜLERİNİN ARANMASI
Ahmet ACET1, Şakir D. TUNCER2, Behiç COŞKUN3, Ömer DEMET4, Bünyamin TRAŞ5, Erol BAYTOK6
1Doç Dr., S. Ü. Veteriner Fak. Farmakoloji - Toksikoloji Anabilim Dalı
2Prof. Dr., S. Ü. Veteriner Fak. Hay. Bes. ve Bes. Hast. Anabilim Dalı
3Doç. Dr., S. Ü. Veteriner Fak. Hay. Bes. ve Bes. Hast. Anabilim Dalı
4Yrd. Doç. Dr., S. Ü. Vet. Fak. Farmakoloji - Toksikoloji Anabilim Dalı
5Arş. Gör., S. Ü. Veteriner Fak. Farmakoloji - Toksikoloji Anabilim Dalı
6Arş. Gör., Y. Y. Ü. Vet. Fak. Hay. Bes. ve Bes. Hast. Anabilim Dalı
Görüntülenme Sayısı:2067 - İndirilme Sayısı: 1311

Bu çalışma her grupta 30 yumurta tavuğu bulunan 4 grup hayvan üzerinde yapıldı. Birinci grup kontrol grubu olarak ayrıldı. İkinci ve üçüncü gruplara sırasıyla 20 ve 40 mg/kg kloramfenikol ihtiva eden yemler 2 ay süreyle verildi. Dördüncü gruba tedavi dozu olarak 400 mg/kg kloramfenikol içeren rasyon 5 gün süreyle yedirildi.

Yumurtalarda kloramfenikol residülerinin tesibi ti likit Kromatografi (HPLG) metodu ile yapıldı. Kloramfenikol residülerinin HPLC metoduyla 2 ppfo yoğunluğunda, % 80-90 lık bir geri kazançla tesbit edilebileceği görüldü. Çeşitli yoğunlukta kloramfenikol verilen tavuklarda yumurta verimi, yem tüketimi, yumurta ağırlığı ve yemin etkinlik derecesi bakımından bir fark görülmedi.

Yemlerinde 20 mg/kg kloramfenikol bulunan gruba ait yumurtalarda kloramfenikol residüsüne rastlanmadı. Buna karşılık 40 mg/kg kloramfenikol yedirilen tavukların yumurtalarında 5-120 ppb düzeyinde residü tesbit edildi. Tedavi dozu olarak 400 mg/kg kloramfenikollü yem 5 gün süreyle verilen dördüncü gruba ait yumurtalarda ilk beş günde giderek artan miktarlarda (58-197 ppb) residü bulunmuş ilacın kesilmesini müteakip 5 nci günde 7.25 ppb olan residü miktarı giderek düşmüş ve 30 ncu günden itibaren tesbit edilememiştir.