1988, Cilt 4, Sayı 1, Sayfa(lar) 099-108
SAĞLIKLI VE İSHALLİ KUZULARDAN İZOLE EDİLEN E.COLİ SUŞLARININ BİYOKİMYASAL, KOLİSİNOJENİK VE MANNOZ REZİSTAN HEMAGLUTİNASYON ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE İNCELEMELER
Mehmet Çorlu
Biyolog, S.Ü. Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Konya
Görüntülenme Sayısı:2069 - İndirilme Sayısı: 1051

Bu çalışmada, yeni doğan sağlıklı ve hastalıklı kuzulardan izole edilen 200 E. coli suşu, biyokimyasal, kolisinojenik, hemaglutinasyon (HA), manrıoz sensitiv hemaglutinasyon (MSHA) ve mannoz rezistan hemaglutinasyon (MRHA) özellikleri yönünden incelendi.

Sağlıklı ve ishalli kuzulardan izole edilen E. coli suşları arasında, biyokimyasal özellikleri bakımından belirgin bir fark bulunamadı. Suşların hiç birinde hemolitik aktiviteye rastlanmadı.

Değişik eritrosit türleri (insan, sığır, tavuk, kobay ve koyun) kullanılarak yapılan HA testlerinde farklı HA verilen görüldü. Sağlıklı ve hastalıklı kuzu orijinli supların, MRHA, MS HA ve HA ( —) oranları, sırasıyla, % 28— % 32'si % 27-% 31'i MSHA ve % 45-% 37'si HA (-) olarak belirlendi. İki grubun MRHA, MSHA ve HA ( —) karakterleri arasında belirgin farklar yoktu.

Sağlıklı kuzulardan izole edilen E. coli suplarının % 10'u kolisinojenik iken bu oran hasta kuzulardan izole edilenlerde % 13 olarak bulundu.