1988, Cilt 4, Sayı 1, Sayfa(lar) 109-121
KOYUNLARDA EXPERIMENTAL OLARAK MEYDANA GETİRİLEN KETOSİZTE KAN METABOLİTLERİ, RUMEN PROTOZOONLARI İNSULİN DÜZEYİ VE KARACİÜĞER YAĞLANMASI İLE NİASİN İN BU PARAMETRELERE ETKİSİ
Veysi Aslan1, Reşat Aştı2, Ali Muhtar Tiftik3, Mürsayettin Eksen4
1Doç. Dr., S.Ü. Veteriner Fak. İç Hastalıkları Bilim Dalı, Konya
2Prof. Dr., S.Ü. Veteriner Fak. Histoloji-Embriyoloji Bilim Dalı, Konya
3Arş. Gör. S.Ü. Veteriner Fak. Biyokimya Bilim Dalı, Konya
4Yrd. Doç. Dr., S.Ü. Veteriner Fak. Fizyoloji Bilim Dalı, Konya
Görüntülenme Sayısı:2009 - İndirilme Sayısı: 1205

Bu çalışmada Phlorizin ile deneysel olarak şekillendirilen ketozisli 5 Akkaraman koyun kullanıldı. Koyunlar denemeye alınmadan önce klinik muayeneden geçirildikten sonra vena jugularislerinden kan alınarak SGOT, serum insulin miktarı, kan şekeri, Na, K düzeyleri, total protein konsantrasyonu, Hb ve hemotokrit değer, total lökosit sayısı tesbit edildi. lökosit formülü belirlendi. Bu değerler sağlıklı koyunların normal değerleri olarak kaydedildi. Her hayvana 100 mg/ kg dozunda. ve günde iki kez phlorizin solüsyonu enjekte edildikten sonraki 3., 6., 9. ve 12. günlerde tekrar kan alınarak adı geçen değerler ölçüldü. Phlorizin uygulamasının 12. günün de adı geçen değerlerde önemli sapmalar tespit edilirken, hayvanların klinikman hastalandıkları, kan şekerinin normalin yarısına, insulin seviyesinin normalin 5 katına düçtüğü, SGOT seviyesinin normalin iki katına çıktığı, total lökosit sayısının yükseldiği ve diğer parametrelerde: hafif değişmelerin olduğu 12. günde hayvanlardan ayrıca rumen içeriği ve karaciğer biopsi örnekleri alındı. Rumen içeriğinde rumen protozoa sayımları ve identifikasyonları yapıldı, yapılan sayımda 1 ml'deki toplam protozoon sayısının 20200 + 4854 / ml'ye kadar düştüğü, alınan biopsi materyalinde ise karaciğer epitel hücrelerinde diffuz tarzda lipid damlacıklarının toplandığı görüldü. Bu tespitlerden sonra her hayvana günde 1 gr oral olarak niasin (nikotin amid) verildi. Niacin tedavisine 5 gün devam edildikten sonra tekrar kan, rumen sıvısı ve karaciğer biopsi örnekleri alınarak hastalık anında tespit edilen değerlerle kıyaslandı.

Tapılan kan analizlerinde, kan çekeri ve insulin seviyelerinin tekrar yükseldiği, SGO T seviyesninin ise düçtüğü, diğer parametrelerin normal sınırlara döndüğü, rumen protozoon sayılarının normalin 5 katı kadar artarak 111400 + 158831 ml'ye çıktığı, biopsi örneklerinde ise yağlanmanın kaybolduğu, klinikman da hayvanların bu tedavi "ile iyileştikleri saptandı.