1988, Cilt 4, Sayı 1, Sayfa(lar) 169-182
KURT (CANİS LUPUS) VE TİLKİ (CANİS VULPES) KEMİKLERİNİN İSKELET YERLİ KÖPEGİNKİLERİNE (CANİS FAMjÇLİARİS) GÖRE GÖSTERDİKLERİ MAKRO - ANATOMİK AYRIMLAR ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR
Aydın Girgin1, Hüseyin Karadağ1, Sait Bilgiç3, Akın Temizer4
1 Yrd. Doç. Dr., F.Ü. Vet. Fak. Anatomi Bilim Dalı, Elazığ
2Yrd. Doç. Dr., 100. Yıl Ü. Vet, Fak. Anatomi Bilim Dalı, Van
3Dr. Öğr. Gör., 19 Mayıs Ü. Tıp Fak. Anatomi Bilim Dalı, Samsun
4Uz. Arş. Gör., F.Ü. Fen-Edebiyat Fak. Biyoloji Bilim Dalı, Elazığ
Görüntülenme Sayısı:2037 - İndirilme Sayısı: 1685

Bu çalışmada kurt (canis lupus) ve tilki (canis vulpes) iskelet kemiklerinin (baş hariç) köpeğinkilere (canis familiaris) göre gösterdikleri makro-anatomik farklılıklar incelenmiş ve aşağıda belirtilen ayrımlar tesbit edilmiştir.

1- Atlas'ın arcus dor salisemin ön ve arkasının tam dorsomedialinde kurtta iki tümsekcik şekilenmiştir. Bu oluşum tilki ve köpekte belirsizdir.

2- Köpek ve tilkide axis'in proc. transversus'unun uzunluğu extramitas caudalis düzeyinde olduğu halde, kurtta bu düzeyi 10—12 mm kadar aşmaktadır.

3- Kurtta üçüncü boyun omurunun proc. spinosus'u 10 mm yükseklikte olmasına karşın köpek, ve tilkide ancak 1—2 mm kadardır.

4- Köpekte scapula'nın proc. hamatus'u cavitas gleııoidalis düzeyinde ol-duğıv halde, kurtta bu düzeyi 10 mm, tilkide 2 — 3 mm aşmaktadır.

5- Kurtta radius'un corpus radii'si tilki ve köpektekine nazaran daha kalırı ve daha fazla içbükeydir.

6- Kurt ve tilkide ossa coxae'non foramen obturatum'unun ön yarımı sivrice oval, köpekte ise küt ovaldir.

7— Kurtta ös femoris'in trochanter minor ile caput ossis femoris arasında medialde belirgin bir çıkıntı olduğu halde bu oluşum tilki ve köpekte eseri durumdadır.

8- Kurtta fibula' nın proximal iç yüzünde derin bir oluk yer almıştır. Bu oluşum tilki ve köpekte hemen hemen hiç yoktur.