1988, Cilt 4, Sayı 1, Sayfa(lar) 297-307
AKKARAMAN KUZULARDA DEFAUNASYONUN UÇUCU YAG ASİTLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Mehmet Kocabatmaz1, M. Yaşar Aksoylar2, Zafer Durgun3, Mursayettin Eksen4
1Doç. Dr., S.Ü. Veteriner Fakültesi Fizyoloji Bilim Dalı, Konya
1Doç. Dr., S.Ü. Veteriner Fakültesi Fizyoloji Bilim Dalı, Konya
3Dr., S.Ü. Veteriner Fakültesi Fizyoloji Bilim Dalı, Konya
4Dr., S.Ü. Veteriner Fakültesi Fizyoloji Bilim Dalı, Konya
Görüntülenme Sayısı:2294 - İndirilme Sayısı: 1138

Rumen pH'sı, uçucu yağ asitleri ile ağırlık kazancı üzerinde ru-mendeki silialı protozoonların varlığı ya da yokluğunun etkisini araştırmak için 2 grup Akkaraman kuzu (protozoonlu veprotozoonsuz kuzular) kullanıldı.

Kuzular 1.5 aylık oluncaya kadar süt ile beslendiler. Sonra bütün hayvanlara, deneme süresince, korunga samanı ve konsantre yem yedirildi. ikinci gruptaki kuzuların defaunasyonunu sağlamak için % 0,3 - 0,8'lik Dioctyl Sodium Sulfosuccindte solüsyonu mide sondası yardımıyla verildi.

Kuzulardan rumen örnekleri yemleme öncesi, yemlemeden 3 ve 6 saat sonra alındı ve pH değerleri ile uçucu yağ asidi düzeyleri belirlendi. Her hayvan için pH değeri yemleme öncesi en yüksek, yemlemeden 3 saat sonra azalmış, yemlemeden 6 saat sonra en düşük düzeyde bulundu.

Faunalı kuzuların rumen içeriğinde bulunan asetik asit, propiyonik asit, izo-biltirik asit ve toplam uçucu yağ asidi değerleri faunasız kuzularınkinden daha fazlaydı.

Protozoonlu kuzular protozoonsuz kuzulardan daha hızlı büyüdüler. Protozoonlu kuzuların canlı ağırlıkları protozoonsuz kuzularınkinden 4,6 kg daha fazla idi. Bu nedenle genç kuzuların büyümesi ve metabolizmaları için rumen silialı protozoonlarının gerekli olduğuna karar verildi.