1985, Cilt 1, Sayı 1, Sayfa(lar) 101-107
AKKARAMAN ERKEK KUZULARINDA KASTRASYONUN VE EKSOJEN TESTOSTERON HORMONUNUN KANDA TOTAL AKYUVAR .SAYISI VE AKYUVAR TİPLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Abdulbaki TÜRKOĞLU
F. Ü. Veteriner Fakültesi Fizyoloji Bilim Dalı Elazığ
Görüntülenme Sayısı:2146 - İndirilme Sayısı: 1614

Bu araştırmanın başlıca amacı, kastrasyonun ve eksojen olarak testosteron hormonu verilmesinin Akkaraman erkek kuzularının bazı hematolojik özellikleri üzerine olan etkilerini belirlemektir. Ayrıca, kastrasyondan sonra kanın total akyuvar sayısında ve nötrofil, lenfosit, monosit ve eozinofil gibi farklı akyuvar- tiplerinin yüzde oranlarında; meydana gelen değişikliklerin belirlenerek, klinik uygulamalarında bu değerlerin dikkate alınmasının sağlanması, araştırmanın diğer bir amacını oluşturmaktadır.

Araştırmada 18 adet, yaklaşık 3 aylık Akkaraman erkek kuzusu kullanıldı. Yedi ay süreyle, hayvanlardan ayda bir defa• olmak üzere kan alındı. İstatistiksel olarak önemli olmamasına rağmen, kastre edilen erkek kuzular kastre edilmeyenlere göre genellikle daha yüksek total akyuvar sayısı ve nötrofil yüzde oranı ile daha düşük lenfosit yüzdesine sahip oldular. Kastrasyonun en önemli etkisi ise, eozinofil yüzdesinde gözlendi. Kastre edilen kuzular, kastre edilmeyen ve kastre edildikten sonra testosteron hormonu verilen kuzulara göre araştırma süresince önemli derecede daha yüksek eozinofil yüzdesine sahip oldular.

Sonuç olarak, kastrasyonun ve eksojen testosteron hormonunun, diğer metabolik etkilerine ilave olarak, hayvanların bazı hematolojik özellikleri üzerinde de önemli değişiklikler oluşturabildikleri söylenebilir. Ancak, bu etkilerin nasıl meydana geldiklerinin anlaşılması için daha ileri düzeyde araştırmalar yapılması gerekmektedir.