2014, Cilt 30, Sayı 1, Sayfa(lar) 011-013
Kuzeybatı Nijerya'da bazı kuluçkahanelerde kabuk altı embriyo ölümünün Aspergillus türleri ile ilişkisi
Clara N. Kwanashie1, Haruna M. Kazeem1, Jarlath U. Umoh2, Paul A. Abdu3
1Department of Veterinary Microbiology, Faculty of Veterinary Medicine,Ahmadu Bello University Zaria Kaduna State, Nigeria
2Department of Veterinary Public Health and Preventive Medicine, Faculty of Veterinary Medicine,Ahmadu Bello University Zaria Kaduna State, Nigeria
3Department of Veterinary Medicine,Faculty of Veterinary Medicine,Ahmadu Bello University Zaria Kaduna State, Nigeria
Anahtar Sözcükler: Aspergillus, yumurta, tavuk
Görüntülenme Sayısı:2311 - İndirilme Sayısı: 1873

Amaç: Bu çalışma, kabuk altı embriyo ölümü tespit edilen yumurtalardaki Aspergillus türlerinin yaygınlığını belirlemek amacıyla gerçekleştirildi.

Gereç ve Yöntem: Dört kuluçkahaneden 6 aylık bir sürede toplanan 3 bin adet kabuk altı ölüm tespit edilen tavuk yumurtası materyal olarak kullanıldı. On adet yumurtanın içeriği, yumurta yüzeyinin dekontamine edilmesinden sonra toplandı ve bunlardan hazırlanan sürüntü materyali, yatay konumdaki Sabouraud Dekstroz Agar (SDA) ve mısır unlu agar (CMA) vasatı yüzeyine tamamen yayılarak kültüre edildi.

Bulgular: Toplanan 300 yumurtadan 122'sinde (%40.67) Aspergillus genuslarına ait 4 türden A. fumigatus, A. niger, A. flavus ve A. terreus mantarları üretildi. İzole edilen 122 Aspergillus türünün %48.36'ı (59 adet) A. fumigatus, %22.13'u (27 adet) A. niger, %18.03'u (22 adet) A. flavus ve %11.48'i(14 adet) A. terreus'tur.

Öneri: İncelenen örneklerden izole edilen Aspergillus türleri kabuk altı embriyo ölümlerinde primer veya sekonder etken olarak rol oynayabilir. Kuluçkahanelerin düzenli aralıklarla belirlenen mantarlara karşı dezenfekte edilmesi önerilir.