2016, Cilt 32, Sayı 4, Sayfa(lar) 229-235
Türkiye'deki bazı kedi ırklarının mitokondrial DNA D-Loop polimorfizminin araştırılması
Elif Yılmaz Şahin1, Vahdettin Altunok1, Ercan Kurar2
1Selçuk Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı, Konya, Türkiye
2Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi, Moleküler Genetik Anabilim Dalı, Konya, Türkiye
Anahtar Sözcükler: mtDNA, Dizi analizi, Kedi, Van kedisi
Görüntülenme Sayısı:2442 - İndirilme Sayısı: 1575

Amaç: Bu çalışmada Van kedileri ile diğer bazı kedi ırklarındaki mitokondrial DNA (mtDNA) polimorfizmi ortaya koyulmuş, Van kedilerinde elde edilen mtDNA analiz sonuçları ile göz renkleri arasında herhangi bir ilişkinin varlığı değerlendirilmiştir.

Gereç ve Yöntem: Çalışılan 65 adet kan örneğinde bölgenin polimorfik olması, literatür bilginin yetersizliği ve farklı yöntemler kullanılması neticesinde örnek sonuçlarından sağlıklı bilgi alınamadığı için çalışmada 39 adet kedinin (25 Van kedisi, 3 İran kedisi, 3 Tekir kedisi, 7 Siyam kedisi ve 1 Ankara kedisi) analiz sonuçları sunuldu. Bazı yayınlardan aldığımız ve kendi dizayn ettiğimiz 15 primer denenmiş, 6 iyi çalışan primer ile çalışma tamamlanmıştır. Polimeraz Zincir Reaksiyonu ürünleri (PZR) CEQ-8000 Beckman Coulter Genetik Analiz Sistemi kullanılarak kapiller elektroforez ile ayrıştırılmış sekans dizilimleri belirlenmiştir.

Bulgular: Van Kedilerinin her biri kendi grubu içerisinde tek gözlülük/çift gözlülük durumlarına göre gruplar arasında istatistiki fark (P<0.022) tespit edildi. Elde edilen bu dizi analiz verilerine bakılarak Van kedilerinde %80.00 oranıyla tek gözlülük söylenebileceği, mtDNA dizi analizinden seçilen 99 bç lik dar bir bölgenin değerlendirildi ve az sayıda örneğe rağmen elde edilen istatistiki fark anlamlıdır.

Öneriler: Bu çalışmada anlamlı farklar bulunmuştur. Daha fazla numune ile daha geniş mtDNA D-Loop bölgesi çalışılmalıdır.