2024, Cilt 40, Sayı 1, Sayfa(lar) 001-009
Timokinonun sıçanlarda Sisplatin kaynaklı hepatotoksisite üzerindeki potansiyel terapötik etkisi
Sercan Kaya, Tuba Yalcin
Batman University, Vocational School of Healthcare Studies, Batman, Türkiye
Anahtar Sözcükler: Hepototoksisite, otulin, sisplatin, timokinon
Görüntülenme Sayısı:485 - İndirilme Sayısı: 133

Amaç: Antineoplastik bir ajan olan Sisplatin (CIS), hepatotoksisite gibi ciddi yan etkiler gösterir. Timokinon (ThQ), anti-inflamatuar, anti-tümöral gibi birçok faydalı etkiye sahip güçlü bir anti-oksidandır. Bu çalışmanın amacı, sıçanlarda CIS kaynaklı hepatotoksisite modelinde ThQ tedavisinin hepatoprotektif etkisinin olup olmadığının incelenmesi ve ayrıca CIS ve\veya ThQ uygulamalarının karaciğer dokusunda, deubikuitinazlardan biri olan OTULIN düzeylerini nasıl etkilendiğinin belirlenmesidir.

Gereç ve Yöntem: Çalışmada kullanılan 28 adet rat; kontrol (uygulama yok), CIS (7 mg/kg CIS, deneyin ilk günü, intraperitoneal), CIS+ThQ (7 mg/kg CIS, deneyin ilk günü, intraperitoneal + 10 mg/kg/gün ThQ, oral gavaj) ve ThQ (10 mg/kg/gün ThQ, oral gavaj) olmak üzere eşit sayıda dört gruba ayrıldı (n=7). Tüm uygulamaların tamamlanmasıyla (15. gün) deney sonlandırıldı. CIS ve\ veya ThQ uygulamalarının karaciğer dokusu üzerindeki etkileri biyokimyasal, histopatolojik ve immünohistokimyasal olarak incelendi.

Bulgular: CIS uygulaması karaciğer dokusunda karaciğer enzim düzeylerini, histopatolojik değişiklikleri, oksidatif stresi, inflamasyonu ve apoptozu arttırırken OTULIN düzeyinin azalmasına neden olmuştur. Bununla birlikte ThQ uygulaması, karaciğer dokusunda CIS kaynaklı oluşan değişiklikleri olumlu yönde düzenleyici etki göstermiştir.

Öneri: ThQ takviyesi CIS kaynaklı karaciğer dokusu hasarına karşı hepotoprotektif etkiye sahiptir.