2024, Cilt 40, Sayı 3, Sayfa(lar) 094-100
ELISA ile Tespit Edilen Leishmania Infantum?lu Köpeklerde Hematolojik, Biyokimyasal Parametreler ile CRP ve PCT Düzeylerinin Değerlendirilmesi
Sezai Arslan1, Sinan Vicil2, Taraneh Oncel3
1Tekirdag Namık Kemal University, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Internal Medicine, 59030, Tekirdağ, Türkiye
2Tekirdag Namık Kemal University, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Biochemistry, 59030, Tekirdağ, Türkiye
3Pendik Veterinary Control Institute, Parasitology Laboratory, 34890, Istanbul, Türkiye
Anahtar Sözcükler: CRP, Köpek, Leishmania, Prokalsitonin
Görüntülenme Sayısı:717 - İndirilme Sayısı: 89

Amaç: Leishmania spp.?nin neden olduğu zoonotik bir hastalık olan Leishmaniasis, köpeklerde çeşitli faktörlerin etkisiyle semptomatik veya asemptomatik bir seyir izlemektedir. Hematolojik ve serum biyokimyasal parametrelerinin leishmaniasis tanısında sınırlı bir rolü olmasına rağmen, hayvanın klinik durumunu, lezyonların şiddetini ve hastalığın prognozunu değerlendirmek için kullanılabilirler. Prokalsitonin (PCT), bir hastalık biyobelirteci olarak sepsis sırasında monositler, nötrofiller, karaciğer, dalak, böbrekler ve akciğerler tarafından salınır. Serum C-reaktif protein (CRP), patolojik durumlarda önemli ölçüde ve hızlı bir şekilde yükselir. Bu çalışmada Leishmaniasisli köpeklerde PCT ve CRP düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Araştırmanın leishmaniasis grubunu, hastalığın klinik belirtilerini gösteren 157 köpekten ELISA testi pozitif çıkan 9 köpek oluşturdu. Sağlıklı kontrol grubunu oluşturmak için aynı bölgede yaşayan, klinik muayenede sağlıklı olduğu belirlenen, hemogram ve rutin biyokimyasal parametreleri normal sınırlar içinde olan ve ELISA testi negatif sonuç veren 7 köpek seçildi.

Bulgular: Alınan sonuçlarda RBC, Hgb, HCT ve MCHC değerlerinin gruplar arasında anlamlı derecede farklılık gösterdiği tespit edildi. Biyokimyasal ölçümlerin sonuçlarına göre pozitif grupta total protein ve globülin seviyelerinin arttığı, albümin, A/G oranı, sodyum ve klor değerlerinin azaldığı, bu farklılıkların istatistiki yönden gruplar arasında anlamlı olduğu ancak serum PCT ve serum CRP sonuçlarının gruplara göre farklılık göstermediği belirlendi.

Öneri: PCT ve CRP?nin leishmaniasisli köpeklerde klinik biyobelirteç olarak değerlendirilebilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.