2024, Cilt 40, Sayı 3, Sayfa(lar) 107-114
Türkiye'de Göç Sırasında Beyaz Leyleklerin (Ciconia Ciconia) Dinlenme Alanlarından Toplanan Örneklerle Bağırsak Florasının Mikrobiyolojik Analizi ve Antibiyotik Direncinin Belirlenmesi
Ali Uslu, Emine Eda Toslak, Oguzhan Denizli, Asli Balevi, Zafer Sayin, Osman Erganis
Selcuk University, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Microbiology, 42130, Konya, Türkiye
Anahtar Sözcükler: Antibiyotik direnci, Beyaz leylek, Ciconia ciconia, Vahşi göçmen kuşlar
Görüntülenme Sayısı:222 - İndirilme Sayısı: 73

Amaç: Göçmen kuşlar, rezervuar konakçılar olarak kıtalar arasında viral, bakteriyel ve paraziter hastalıkları yayabilir. Beyaz leylek (Ciconia Ciconia) flora bakterilerinin tüm antibiyotiklere duyarlı olması beklenir. Bu çalışma, göç sırasındaki beyaz leyleklerin dışkı örneklerindeki patojenlerin belirlenmesini, bağırsak florasında baskın olan bakterilerin karakterizasyonunu ve antibiyotik dirençliliklerinin belirlenmesini amaçladı.

Gereç ve Yöntem: Leylek dışkıları (n=101) Mart 2022'de göç yolu üzerinde bulunan Konya, Türkiye'de (37°52?22?N 32°29?32?E) toplandı. Numuneler, mezofilik bakteriler ve Gram-negatif bakteriler (Escherichia coli, Salmonella spp. Enterobacter spp. ve Campylobacter spp.) yönünden bakteriyolojik olarak incelendi. Klasik mikrobiyolojik yöntemler, Gram boyama ve biyokimyasal testler ile identifikasyon yapıldı. İzolatlar VITEK 2 ve polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile doğrulandı.

Bulgular: Escherichia coli (n=101), Enterobacter cloacae (n=10), Hafnia alvei (n=3), Campylobacter jejuni (n=1) ve Salmonella Virginia (n=1) tanımlandı. E. coli izolatlarının 32'sinin (%31,68) çoklu ilaca dirençli (MDR), 2'sinin (%1,98) yoğun ilaca dirençli (XDR) olduğu ve E. coli izolatlarının 33'ünün (%32,67) fenotipik genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz (ESBL) pozitif olduğu ayrıca E. coli suşlarının 5?nin (%4,95) avian patojen E. coli (APEC) olduğu belirlendi. S. Virginia izolatının yalnızca ampisilin ve amoksisilin/klavulanata dirençli olduğu belirlendi.

Öneri: Çalışma sonuçlarına göre leyleklerin flora bakterilerinde antibiyotik direncinin boyutunun ciddi olduğu tespit edildi. Bu kuşlar, göç yolundaki kümes hayvanlarını ve süt çiftliklerini kontamine edebilecek patojenleri dışkılarıyla saçabilir. Bu durum insanların bilinçsiz ilaç kullanımının vahşi hayvanlar üzerinde yarattığı kirliliğin göstergesidir.