2024, Cilt 40, Sayı 3, Sayfa(lar) 115-122
Sıçanlarda Triton X-100'ün Neden Olduğu Hiperlipidemi Üzerine Tiamin Hidroklorürün Etkisinin Elektrokardiyografik Olarak Değerlendirilmesi
Murat Taha Ozdemir1, Mehmet Ekici2
1Sivas Cumhuriyet University, Faculty of Veterinary Medicine, Second-year Undergraduate Student, 58140, Sivas, Türkiye
2Sivas Cumhuriyet University, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Veterinary Physiology, 58140, Sivas, Türkiye
Anahtar Sözcükler: Elektrokardiyografi (EKG), Hiperlipidemi, Lipid profilleri, Tiamin hidroklorür, Triton X-100
Görüntülenme Sayısı:228 - İndirilme Sayısı: 59

Amaç: Hiperlipidemi, dünya genelinde yaygın bir durum olup kardiyovasküler hastalıklara önemli katkıda bulunur. Bu çalışma, Triton X-100 ile indüklenen hiperlipidemili ratlarda tiamin hidroklorürün lipid profilleri ve EKG değişiklikleri üzerindeki etkilerini araştırmaktadır.

Gereç ve Yöntem: On sekiz erkek Wistar Albino sıçanı üç gruba ayrıldı: Kontrol, Triton X-100 ve Triton X-100 + Tiamin. Hiperlipidemi, Triton X-100 (100 mg/kg, tek doz, intraperitoneal) kullanılarak indüklendi. Hiperlipidemi indüksiyonundan yetmiş iki saat sonra, tiamin hidroklorür, 7 gün boyunca günde 25 mg/kg dozunda intraperitoneal olarak uygulandı. EKG verileri kaydedildi ve serum biyokimyasal parametreleri analiz edildi.

Bulgular: Tiamin tedavisi, Triton X-100 ile indüklenen yüksek total kolesterol ve trigliserid seviyelerini önemli ölçüde azalttı. Ayrıca koroner risk indeksini iyileştirdi ve kalp hızı ile RR aralığı gibi EKG parametrelerini normale döndürdü. ST segment yükselmesi ve atriyal fibrilasyon gibi EKG anormallikleri, tiamin tedavisi uygulanan grupta daha az sıklıkla gözlendi.

Öneri: Tiamin hidroklorür, hiperlipidemiyi ve buna bağlı kardiyovasküler riskleri etkili bir şekilde hafifletmekte olup, terapötik bir ajan olarak potansiyelini göstermektedir. Dislipidemi ve kardiyovasküler hastalıkların yönetiminde klinik uygulamaları derinlemesine anlamak için ek bilgi ve araştırma gereklidir.