2007, Cilt 23, Sayı 3-4, Sayfa(lar) 007-012
JAPON BILDIRCINLARINDA DİŞİ EBEVEYN AĞIRLIĞININ KULUÇKA SONUÇLARI, YAVRU PERFORMANSI ve YAŞAMA GÜCÜNE ETKİSİ
Tamer ÇAGLAYAN, Süleyman DERE
Selçuk Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Zootekni Anabilim Dalı, Konya
Anahtar Sözcükler: Dişi ağırlığı, kuluçka sonuçları, canlı ağırlık , yaşama gücü, bıldırcın
Görüntülenme Sayısı:2592 - İndirilme Sayısı: 1972

Bıldırcınlarda dişi ebeveyn ağırlığının kuluçka sonuçları ile yavruların performans ve yaşama gücüne etkisi araştırılmıştır. Materyali Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yetiştirilen 23 haftalık yaştaki Japon bıldırcını sürüsu oluşturmuştur. Araştırmada 20 erkek ve 120 adet dişi bıldırcından elde edilen 960 adet yumurta ve 714 adet Civciv kullanılmıştır. Dişi ebeveyn bıldırcınlar. hafif, kontrol ve ağır olarak sınıfandınımıştır.

Ağırlık gruplarında çıkım gücü ve embriyonik ölüm oranları bakımından istatistiki bir farklılık olmamasına rağmen, kuluçka randımanı ve fertilite oranları bakımından anlamlı bir farklılık k bulunmuştur (P<0.05) .

Gruplarda yumurta ağırlığı ile çıkım ağırlığı arasında pozitif yönlü, kuvvetli ve önemli bir korelasyon bulunmuştur. Korelasyon katsayıları hafif, kontrol ve ağır gruplarda sırasıyla 0.691, 0.925 ve 0.917 olarak tespit edilmiştir. Yumurta ağırlığı ile çıkım ağırlığı arasındaki regresyon denklemi de oldukça önemli tespit edilmiştir (P<0 .001).

Hafif, kontrol ve ağır gruplarda erkek blldırcınların canlı ağırlıkları üçüncü haftadan itibaren benzer, dişi bıldırcınlarda ise farklı olduğu bulunmuştur. Dişi ebeveyn ağırllğının çıkımdan sonra erkek döllerin canlı ağırlığına etkisinin fazla olmadığı, ancak dişi dönere etkisinin daha fazla olduğu tespit edilmiştir (P<0.05). Yaşama gücü oranları yönünden gruplar arasında bir farklılık bulunamamıştır (P>0.05 ). Hem yumurta hem de et üretimi amaçlı bıldırcın yetiştiridliğinde dişi ebeveynlerin ağır olarak seçilmesinin yumurta ağırlığı ve yavruların ileriki yaş performanslarını olumlu yönde etkileyebileceği sonucuna varılmıştır.