1985, Cilt 1, Sayı 1, Sayfa(lar) 043-056
KARBAMAT GRUBU PESTİSİTLERLE DENEYSEL ZEHİRLENMELERDE ZERİRİN İÇ ORGANLARDAN EKSTRAKSİYONU, İDENTİFİKASYONU VE TAYİNİ ÜZERİNDE KİMYASAL ARAŞTIRMALAR
H. Alırnet ACET
S. Ü. Veteriner Fakültesi, Farmakoloji ve Toksikoloji Bilim Dalı, Konya - TURKEY
Görüntülenme Sayısı:1989 - İndirilme Sayısı: 1390

Ülkemizde, entansif tarım yapıldığı bölgelerde, tarımsal ilaçların özellikle pestisidlerin bilinçsiz bir şekilde kullanıldığı bir gerçektir. Bunlardan karbamat pestisidlerinin laboratuvarımız koşullarında tesbitine çalışıldı.

İnce- tabaka kromatografi ile karbamat pestisidlerin karbaril, baygon, mesurol, metomil, matasil, primikarb ve promikarb'ın teşhisi yapıldı.

Uygulama yapılmış plakalar on değişik solvan sistemi ile develope edildi. Dibromokinonklorimid, ninhidrin, rodamin B, rodamin B-AgN03: bromin- fluoressein ayıraçları ve kısa dalga (254) UV ışığı, develope edilmiş plakalardaki lekeleri tayin etmek için kullanıldı. Bu ayıraçlarla ayrıca yedi çeşit karbamat pestisidin duyarhk sınırları ve renk reaksiyonları saptandı.

On tavşan ve üç köpeğe ağız yoluyla karbaril, baygon ve karbaril+ baygon karışımı LD50 dozda verildi. Hayvanların tümünün ilaç verildikten sonra öldüğü görüldü. Bu hayvanların mide - barsak, karaciğer, böbrek ve dalakları alındı. Araştırmada bu organlarda yukarıda belirtilen maddeler saptandı. Bu, laboratuvar koşullarında doku örneklerinde dibromokinonklorimid ayıracı ile karbamat pestisidleri 0,5 µg veya daha fazla düzeylerde tesbit edildi.