1986, Cilt 2, Sayı 1, Sayfa(lar) 065-074
SÜTÇÜ İNEKLERİN SUBKLİNİK MASTİTİSLERİNDE CEFOPERAZONE'UN ETKİSİ ÜZERİNDE ÇALIŞMA
Erol ALAÇAM1, Tevfik TEKELİ2, Yavuz SEZEN3, Osman ERGANİŞ4
1S. Ü. Veteriner Fakültesi, Doğum ve Reprodüksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya
2S. Ü. Veteriner Fakültesi, Doğum ve Reprodüksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya
3S. Ü. Veteriner Fakültesi, Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Konya
4S. Ü. Veteriner Fakültesi, Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Konya
Görüntülenme Sayısı:2098 - İndirilme Sayısı: 1346

Bu çalışmada Cefoperazone sodium subklinik mastitisli inekIere meme içi yolla uygulanarak, değişik mikroorganizmalara karşı sağıtım şansı araştırıldı.

Araştırmada materyal olarak, 52 adet İsviçre Esrneri ırkı ineğe ait subklinik mastitisli meme bölümü kullanıldı. Bu hayvanların tamamı laktasyonun ilk 5 ayı içinde bulunuyorlardı.

Subklinik mastitisli hayvanlar önce California Mastitis Testi (CMT) ile saptandıktan sonra, aseptik şartlarda süt örnekleri alınarak laboratuvarda idantifikasyon, antibiyogram ve somatik hücre sayımları yapıldı. Hasta memelere, akşam sağımından sonra tek doz Pathazone (Cefoperazone sodium, 258.8 mg, Pfizer) intrasisternal olarak uygulandı ve ilacın meme içinde 12 saat kalması sağlandı. Yedi gün sonra yeniden alınan süt örneklerinde, ilk etkenin izole edilemediği olgular sağıtılmış olarak kabul edildi.

Subklinik mastitisli memelerden idantifiye edilen etkenler, stafilo koklar %50.44, streptokoklar %30.75 olarak saptandı. Tedavi sonuçları ise, streptokoklara karşı %83.33- 100 oranlarında değişirken, Staph. aureus enfeksiyonlarına karşı ancak %44.44 oranında kaldı.

Sonuç olarak Cefoperazone sodium akut mastitislerde olduğu gibi, subklinik mastitislerde de tek bir enjeksiyonla, özellikle streptokok ve corynebacterium türlerinde önemli oranda başarı sağlayabilmektedir.