2012, Cilt 28, Sayı 4, Sayfa(lar) 204-208
Kedi beyininde circulus arteiosus'un yapısı
Marcelo Salvador Gomes1, Gabriel Pinto Dias1, Mauricio Portes Santos Sobrado Silva1, Clarice Machado dos Santos2, Marcelo Abidu-Figueiredo3
1Post graduation student in Veterinary Medicine, Federal Rural University of Rio de Janeiro
2Department of Biomorphology, Federal University of Bahia (UFBA), Salvador, Bahia
3Department of Animal Biology, Federal Rural University of Rio de Janeiro (UFRRJ), Seropedica, Rio de Janeiro, Brazil
Anahtar Sözcükler: Damarlaşma, merkezi sinir sistemi, kedi
Görüntülenme Sayısı:2671 - İndirilme Sayısı: 2746

Amaç: Bu çalışmanın amacı, kedide her iki cinsiyete ait circulus arteriosus'u oluşturan yapıların tanımlanmasıdır.

Gereç ve Yöntem: Çalışma, burun-sakrum uzunluğu sırası ile 47.9 cm ve 46.6 cm olan 25 erkek ve 25 dişi yetişkin kedi kadavrası üzerinde gerçekleştirildi. Kediler sağ lateral tarafa yatırıldı, torakal ensizyon ile 6. ve 7. torakal kostalar uzaklaştırılarak aortanın torakal bölümü kanüle edildi. Kediler %10 formol solüsyonu ile tespit edilip boyalı latex solüsyonu enjekte edildikten sonra craniumlar açıldı ve beyin diseke edilerek circulus arteriosus'un yapısı tanımlandı.

Bulgular: Beyinin tabanında yer alan arterler, arteria carotis ve vertebral-basillar sistemden köken alan ve beyinin arteriel vaskularizasyonundan sorumlu olan arterlerdi. Circulus arteriosus'un rostral bölümünün, arteria communicans rostralis'in varlığı durumunda hayvanların % 46'sında bu arter tarafından kapatıldığı, arka bölümünün ise hayvanların tamamında kapalı olduğu tespit edildi.

Öneri: Encephalon'un basal yüzünün kan damarlarının muhtemel varyasyonlarını, dağılımını ve yerleşimini inceleyen çalışmalar, evcil memeli hayvanlarda klinik ve cerrahi yaklaşımların gelişimine katkı sağlayacaktır.